REPORTAJ Digi24. La bordul bricului Mircea

Data publicării:
bric

În sunetul alarmei, cadeţii şi marinarii pe bricul Mircea se pregătesc pentru o misiune de gradul 0. Trebuie să străbată aproape 150 de mile marine din portul Constanta până la Varna . Pentru aproape 60 de cadeţi este primul voiaj aşa că se despart cu greu de familii.

Cu sau fără experienţă, toti cei aflaţi la bord trebuie să execute comenzile fără nicio eroare. Pânzele sunt ridicate până pe cel mai înalt catarg.

La câţiva paşi de catargul principal se dă o altă luptă. Aici, bucătarii sunt cei care dictează, mai ales că au 150 de oameni de hrănit.

Totul este bine cântărit şi fiecare marinar are o porţia lui. Proviziile sunt păstrate în magaziile din subsolul navei, umplute până la refuz şi asigură hrana timp de trei săptămâni pentru un echipaj de aproape 200 de marinari.

Aprovizionarea pe bricul Mircea durează şi trei zile, timp în care la bord sunt aduse peste patru tone de carne şi sute de kilograme de legume.

Deasupra tuturor, în centrul de comandă, alerta este permanentă, iar pericolele sunt anticipate din vreme.

„Aici avem un un radar de navigaţie cu un soft anticoleziune, care ne dă elementele de mişcare din jurul nostru, acum de exemlu avem o distanţă faţă de mal de 5 mile, avem o navă în pupa noastră la o distanţă de jumătate de milă”, spune Mircea Cristache, comandant navigaţie.

„Este singurul velier de clasa A pe care România îl posedă, este parte a Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, este o navă în care se clădesc caractere”, afirmă comandorul Moise Gabriel Ioan, comandantul bricului Mircea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri