România în raportul Amnesty International: Intervenţii în forţă, discriminarea romilor şi iniţiative antiavort  

Data publicării:
tigani mediafax

 

"Agenţi de poliţie sunt acuzaţi că au utilizat forţa în mod arbitrar şi disproporţionat în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale şi împotriva măsurilor de austeritate. Autorităţile locale din oraşele Baia Mare şi Piatra Neamţ au efectuat operaţiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autorităţilor române să declanşeze o nouă investigaţie privind presupusa implicare în programele CIA de extrădare şi încarcerare a suspecţilor de terorism în centre secrete", se arată la începutul secţiunii dedicate României din raportul AI

Potrivit organizaţiei, incidente violente între manifestanţi şi forţele de ordine în cursul protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2012 au generat acuzaţii privind folosirea excesivă a forţei de către agenţii de poliţie. Relatări de presă şi înregistrări video au arătat că agenţi ai forţelor de ordine au recurs la forţă excesivă împotriva unor manifestanţi care păreau paşnici şi nu opuneau niciun fel de rezistenţă. Organizaţia nonguvernamentală APADOR-CH a înregistrat câteva cazuri de abuzuri comise de poliţie în cursul demonstraţiilor, stabilind că unele acţiuni ale forţelor de ordine au fost arbitrare şi disproporţionate.

Plângeri penale împotriva poliţiştilor

În februarie 2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că sunt anchetate patru plângeri penale referitoare la comportamentul agenţilor de poliţie în timpul manifestaţiilor. Până la sfârşitul anului, nu au fost formulate acuzaţii împotriva agenţilor forţelor de ordine, se arată în raportul Amnesty International.

În ceea ce-i priveşte discriminarea romilor, AI aminteşte că, în luna octombrie, Comitetul consultativ privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale al Consiliului Europei afirma că există în continuare copii romi care sunt plasaţi în şcoli destinate copiilor cu dizabilităţi, sau alte şcoli sau clase decât copiii non-romi.

Raportul mai consemnează că autorităţile locale au continuat să evacueze forţat familii rome sau să ducă o politică de segregare a membrilor acestei comunităţi, amintind de cazul celor peste 70 de familii evacuate forţat în decembrie 2010 din centrul oraşului Cluj-Napoca care au continuat să trăiască la periferie, în apropierea gropii de gunoi a oraşului, de încercările CFR de a reloca aproximativ 450 de oameni dintr-un adăpost, tot din Cluj, de anularea în instanţă a amenzii date de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) municipalităţii din Baia Mare pentru ridicarea unui zid care separa locuinţele romilor de restul zonei rezidenţiale în care se aflau, de relocarea, tot la Baia Mare, a 120 de familii de romi dintr-o aşezare în blocuri ale fostei uzine Cuprom, în spaţii mici şi care nu fuseseră adaptate pentru locuit, şi de reloacarea, la Piatra Neamţ, a 500 de familii rome, de la marginea oraşului, la doi kilometri de cea mai apropiată staţie de autobuz, în locuinţe fără curent electric.

Avortul, printre preocupările clasei politice

În ceea ce priveşte drepturile privind viaţa sexuală şi reproducerea, Amensty International aminteşte de iniţiativa legislativă depusă la Parlament ce prevedea introducerea unei consilieri obligatorii căreia ar fi urmat să fie supuse femeile care doreau să avorteze, rezultând costuri suplimentare şi o perioadă mai mare de aşteptare pentru acestea.

Amnesty International notează că Guvernul din România a fost schimbat de două ori în 2012. "După săptămâni de proteste faţă de măsurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat în februarie 2012. În aprilie, după un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a căzut ca urmare a unei moţiuni de cenzură. Preşedintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a cărui coaliţie a câştigat majoritatea locurilor în Parlament în scrutinul parlamentar din decembrie 2012. Parlamentul României l-a suspendat pe preşedintele Băsescu în luna iulie, Guvernul acuzându-l pe şeful statului de încălcarea Constituţiei. Referendumul care a urmat, pe tema suspendării preşedintelui, a fost invalidat din cauza prezenţei slabe la urne, iar preşedintele a rămas în funcţie. În iulie, Comisia Europeană a exprimat preocupări în legătură cu respectarea principiilor statului de drept şi independenţei justiţiei în România", se arată în raportul AI.

Suspiciunile privind existenţa unei închisori CIA la Bucureşti

Secţiunea dedicată României se încheie cu un capitol privind antiterorismului şi securitatea.

În septembrie, Parlamentul European lansa un apel către ţările suspectate de a fi găzduit închisori CIA pe teritoriul lor să se supună obligaţiei legale de a face o anchetă independentă, imparţială, minuţioasă şi eficientă în ceea ce priveşte implicarea lor în programele de extrădare şi de detenţie secretă, aminteşte Amnesty International. Apelul a fost lansat în urma identificării, la Bucureşti, de către foşti oficiali americani, a unei închisori secrete şi a unor zboruri de extrădare între România şi Polonia şi Lituania, suspectate la rândul lor de găzduirea unor unităţi de detenţie secrete ale CIA, mai spune organizaţia.

În octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autorităţilor române cazul al-Nashiri, privind un saudit care susţinea că a fost încarcerat şi torturat într-o închisoare CIA secretă din România, înainte să fie transferat la Guantanamo Bay, în Cuba, se mai precizează în raport.

Delegaţii ale organizaţiei Amensty International au vizitat România în martie, mai, octombrie şi decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri