România superbă. Cum ajungi la satul cultural al anului 2014? "Pe contrasens, din groapă-n groapă"

Data publicării:
drumuri

Moldova se laudă cu Viscriul ei. Ciocănești, Suceava, a fost ales satul cultural al anului 2014. Turiştii găsesc case tradiţionale încântătoare şi un peisaj desprins din veacul al XIV-lea. Asta dacă reuşesc să ajungă în zonă.

„Trebuie să circuli tot pe contrasens, ba eşti aici, ba dincolo, te întâlneşti în curbe. Sunt gropi cât piciorul meu”, spune unul dintre şoferi.

Drumul Național 18, care duce în zonă, este de fapt o înşiruire de gropi. Şi o gaură în profitul proprietarilor de pensiuni din Bucovina și Maramureș.

„Am avut turiști străini care mi-au dat telefon că anulează rezervarea făcută la noi că nu pot să circule pe acel drum. Inutil le-am explicat că pot să ocolească prin Bistrița pe DN 17, nu au mai vrut să treacă munții spre noi”, spune Aurelia Badale, președintele Asociației de Turism Vama.

În vest, găsim un peisaj ce aminteşte de Alpii austrieci. Minunile staţiunilor din Muntele Mic vin însă la pachet cu un drum de off road. Cei aproape 30 de kilometri dintre Caransebeş şi Telescaun sunt de fapt o linie de apărare împotriva turiştilor.

În acest moment, un proiect ambiţios de dezvoltare a staţiunii, prin care se va amenaja o pârtie ultramodernă, este în desfăşurare. Banii vin de la un important om de afaceri, dar drumul până aici rămâne tot în mâinile autorităţilor.

Dacă turiştii se încumetă saăparcurga astfel de drumuri o dată pe an, cei care şi-au construit case în astfel de locuri uitate de lume au cel mai mult de suferit. Lacul de acumulare Leșu, aflat în Valea Iadului, la granița între județele Bihor și Cluj, a atras sute de oameni care și-au ridicat aici case de vacanță.

În câţiva ani însa, drumul spre „Paradis” a devenit total impracticabil.

Primăria Bulz a reușit să acceseze 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea drumului de acces dinspre baraj la Coada Lacului, dar a întâmpinat probleme.

„Anul trecut, în 2013, s-a anulat aceasta licitație, datorita unor inadvertențe în documentele pe care le-au depus societațile care au participat la licitație”, declară Augustin Saracuț, primarul comunei Bulz.

Toate aceste locuri sunt adevărate colțuri de Rai care riscă sa fie uitate, pentru că atât cei care locuiesc în apropiere cât şi turiștii care ar veni din străinătate preferă să aleagă alte destinaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri