Roşii crescute cu apă geotermală

Data publicării:
19012013 20rosii-44654

Atunci când pământurile de la suprafaţă sunt îngheţate, apa fierbinte din măruntaiele pământului încălzeşte două sere din localitatea Livada, judeţul Bihor. Acolo, roşiile cresc ca în mijloc de iulie. Pompele cu apă geotermală lucrează permanent, la capacitate maximă.

Există un foraj undeva la 3.000 de metri de aici şi adâncimea la 3 kilometri, deci tot la 3.000 de metri adâncime. Vin de undeva la 85-90 de grade”, a explicat Drăgan Fericean, inginer agronom.

Cei 21 de angajaţi robotesc ziua toată pe cele două hectare de straturi care cresc la adăpost de frig. Munca nu este deloc grea, aproape totul este automatizat.

Un sistem special de ventilaţie asigură aerul proaspăt şi temperatura constantă în interiorul serelor, iar întreprinzătorilor nu le rămâne decât să privească legumele cum cresc şi să anticipeze profitul.

„Plantele le-am adus din Ungaria şi le-am plantat undeva în 5 octombrie. Producţia până acum a ajuns la 20 de tone”, a mai spus Fericean.

Întreaga producţie este vândută pe piaţa autohtonă. Afacerea roşiilor pe timp de iarnă este cât se poate de profitabilă: un kilogram costă, la poarta serelor, 6 lei şi 20 de bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri