S-au ieftinit legumele din producţia internă. Singurii nemulţumiţi sunt comercianţii

Data publicării:
alimente legume puata mediafax-3

Legumele româneşti de anul aceasta sunt mai bune şi mai ieftine. Asta spun atât agricultorii, cât şi consumatorii. În majoritatea pieţelor din ţară, preţul acestor produse este în scădere uşoară, aşa că legumele noastre costă acum mai puţin chiar şi decît cele de import. O veste bună pentru cumpărători, dar care îi nemulţumeşte pe comercianţi. Acreştia se tem că îşi vor recupera mai greu investiţiile.

La Braşov, un kilogram de cartofi se vindea săptămâna trecută în medie cu 1,80 de lei. Acum, cartofii s-au ieftinit cu aproximativ 30 de bani. Aceeaşi evoluţie a preţului şi pentru roşii sau castraveţi, care costă acum circa 2 lei kilogramul, cu 10-20 de procente mai puţin decât săptămâna trecută.

Aceeaşi tendinţă şi în Craiova, unde kilogramul de castraveţi sau de dovlecei costă cel mult un leu.

Cumpărătorii sunt mulţumiţi şi spun că scăderile de preţuri se datorează faptului că a fost o recoltă bună, vânzătorii trebuind să facăp faţă unei concurenţe mai mari.

Singurii dezamăgiţi sunt comercianţii, care astfel îşi recuperează mai greu investiţiile. Aceştia se plâng că e cea mai ieftină piaţă din ultimii ani şi că se aleg cu un câştig foarte mic în raport cu munca depusă şi banii investiţi. Mai mult, unii se tem chiar că ar putea rămâne cu marfa nevândută.

În vestul ţării însă, legumele sunt ceva mai scumpe. În Banat, roşiile se vând chiar şi cu 4 lei, castraveţii costă aproape 3 lei, iar un kilogram de dovlecei costă doi lei.

BRAŞOV

Roşii - 1-2 lei/kg

Castraveţi - 2 lei/kg

Cartofi - 1,5 lei/kg

Ceapă verde - 1 leu legătura

Dovlecei - 2,5 lei/kg

CRAIOVA

Roşii - 1,5 lei/kg

Castraveţi - 0,8-1 leu/kg

Cartofi - 1,2-1,5 lei/kg

Ceapă verde - 1,5 lei legătura

Dovlecei - 1 leu/kg

TIMIŞOARA

Roşii - 3-4 lei/kg

Castraveţi - 2,5-3 lei/kg

Cartofi - 2 lei/kg

Ceapă verde - 1 leu legătura

Dovlecei - 1,5-2 lei/kg

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri