Schema prin care este umflat preţul gazelor în România, publicată din greșeală

Data publicării:
30112012 20anre-36061

Documentul ANRE publicat dintr-o eroare pe pagina de internet a instituției și retras după doar o oră arată cine importă gaze în România, cât importă, de la cine şi mai ales la ce preţ. Datele preluate de Hotnews sunt valabile pentru luna septembrie.

Spre exemplu, compania GDF Suez România importă gaze de la filiala aceleasi companii franceze din Ungaria la preţuri mai mari decât importă de la Gazprom.

Concret, GDF România a cumpărat de la GDF Ungaria gaze la un preţ de circa 139 de lei megavaţi oră. Asta în condiţiile în care preţul mediu de import a fost de circa 132 de lei megavaţi oră.

Preţurile sunt mai mari decât cele practicate pentru impoturile efectuate de filiala romaneasca a GDF, dar şi de alte companii de la Wintershall Elveţia, intermediar al Gazprom. Iar furnizorul francez are tot interesul să vândă la preţuri cât mai mari pentru că aşa primeşte şi subvenţii mai mari de la statul român.

Un alt exemplu, producatorul Electrocentrale Bucuresti a cumpărat gaze de la Wintershall Elveţia la un preţ de 153 lei megavaţi oră, aceasta fiind cel mai mare preţ de import. Compania de stat Romgaz a cumpărat de la acelaşi intermediat la un preţ de doar 133 de lei megavaţi oră.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, a declarat pentru Hotnews că a pornit o anchetă legata de publicarea pe site a documentului , iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri