Sebastian Kurz, primul cancelar austriac din ultimii 30 de ani care dă socoteală judecătorilor, neagă acuzația de mărturie mincinoasă

Data publicării:
profimedia-0814628569
Fost cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. FOTO Profimedia Images

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz şi-a susţinut miercuri nevinovăţia în prima zi a procesului în care este acuzat că a făcut o mărturie mincinoasă în faţa parlamentului, într-o ţară zguduită de scandaluri de corupţie, transmite AFP. Kurz a spus jurnaliștilor că speră ca procesul său să fie corect, iar la final acuzațiile să fie dezmințite, denunțând o "politizare" a cazului său din partea procurorilor austrieci.

''Sper că procesul va fi echitabil şi că la final acuzaţiile vor fi dezminţite'', a declarat Kurz la sosirea la tribunal, el denunţând o ''politizare'' din partea Parchetului austriac.

Îmbrăcat cu un costum sobru, fostul lider conservator în vârstă de 37 de ani s-a declarat ''încrezător'' înainte de a-şi lua locul în marea sală de tip neoclasic rezervată proceselor importante, transmite Agerpres.

Interesul opiniei publice este pe măsura personajului: devenit la 31 de ani cel mai tânăr lider ales din lume, Sebastian Kurz a părăsit viaţa politică cu scandal în urmă cu doi ani. Este pentru prima dată în peste 30 de ani când un fost şef de guvern trebuie să dea socoteală pentru faptele sale în faţa justiţiei austriece.

Acest proces, care ar urma să dureze mai multe zile, nu se referă decât la o parte din faptele imputate lui Sebastian Kurz şi acestea sunt cele mai puţin grave în comparaţie cu dosarul de corupţie pentru care ancheta este încă în desfăşurare.

Care sunt acuzațiile aduse de procurori?

El este acuzat că alături de alte două persoane a minţit în faţa unei comisii parlamentare în timp ce era sub jurământ, fapte pentru care poate primi o pedeapsă de cel mult 3 ani de închisoare.

Pentru procurorul Gregor Adamovic, nu este vorba despre o faptă neînsemnată, ''întrucât în final marele public a fost păcălit''.

Faptele care îi sunt reproşate lui Kurz s-au întâmplat în 2020. Cancelarul conservator a negat, fiind sub jurământ, că intervenise în numirea unui apropiat, Thomas Schmid, la conducerea unui holding public ce gestiona miliarde de euro.

Într-un mesaj însoţit de emoticoane afectuoase, Sebastian Kurz a scris: ''Ai tot ceea ce vrei'', iar protejatul său i-a răspuns ''Sunt atât de fericit, îmi ador cancelarul''.

Din păcate pentru fostul lider, fostul său amic a schimbat macazul. În speranţa unei reduceri a pedepsei, Thomas Schmid a decis să coopereze cu justiţia şi înţelege să depună mărturie în mod onest.

În Austria, a interveni într-un proces de desemnare nu constituie un delict în sine. ''Dar aţi fi vrut să ascundeţi adevărul întrucât aţi promis un stil politic diferit'', a spus procurorul Adamovic în rechizitoriul său.

''Vreau să spun aici că, în opinia mea, nimic nu se decidea fără aprobarea lui Sebastian Kurz'', a adăugat el. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri