Șoferii analfabeți, un pericol pe șoselele din România. Sute de mii de euro strânși de examinatori ca mită pentru permis

Data publicării:
ID174953_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zeci de șoferi analfabeți circulă pe șoselele din România. Fenomenul mitei pentru permisul auto s-a extins în multe dintre județele țării. Sumele descoperite în anchetele polițiștilor pleacă de la 200 de euro și ajung până la 7.500 de euro de persoană. Cei care au luat banii sunt fie polițiști, fie instructori, dar cu toții au încurajat un fenomen periculos. În unele situații au luat permisul pe bani români care nu știau nici să citească.

Corina Matlinschi, jurnalist Digi24: Este destul de dificil, spun polițiștii și procurorii, să stopeze fenomenul, pentru că a „răsărit” în fiecare județ al țării. Sunt și șoferi care nu știu nici să citească. Au întâlnit astfel de cazuri cei care îi asistă la examen. Este destul de greu să ajungi la rețea, pentru că îl prinzi pe respectivul care nu știe să citească, îți dai seama că cineva îi șoptește în cască însă după aia trebuie să vezi care este rețeaua.

Pe o hartă a mitei cu câteva cazuri sunt exemple de mită dată începând de la aproximativ 200 de euro până la 7.500 de euro în Ilfov.

În Arad, polițiștii au prins examinatori care primeau mită între 200 și 400 de euro, în total strângând o avere de 260.000 de euro.

În Suceava mita ajungea până la 1.500 de euro pentru un permis, iar cumulat au fost strânși 1,35 milioane de euro. Aici era un fel de „fabrică de permise”, zeci de persoane fiind trimise în judecată de procurorii DNA, pentru că îi ajutau pe acești oameni să ajungă un pericol pe șoselele din România.

Un candidat purta spre exemplu echipament la examen prin care cineva îi „sufla” răspunsurile la întrebări, polițiștii îi ajuta apoi la traseu. Cei din sala de examen știau că se întâmplă acest lucru și închideau ochii mergând mai departe.

Corupția nu este doar la acești șoferi care dau o mică sau mai mare șpagă, iau permisul și merg pe șosele. Este o întreagă rețea – de la polițiști, instructori – care îi ajută pe acești oameni și nu se gândesc la repercusiuni.

România de ani de zile are acest fenomen și în același timp este în topul morților pe șosele. Vorbim și despre șoferi băuți, indisciplinați în trafic, vorbim de viteză foarte mare. Dar și oameni care nu știu să citească au fost puși de instructori să citească cuvinte simple și nu au știut decât pe litere cel mult.

Măsuri au fost luate prin dosarele penale deschise în aceste cazuri. Inculpații își pierd posturile, sunt trimiși în judecată, persoanele care au luat permisul de conducere au și ele dosar penal, însă nu știm exact cât de mare este acest fenomen, pentru că este foarte posibil ca până ce aceste persoane să fie prinse, șoferii să circule pe șosele.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri