SUCCESIUNE LA VATICAN. Fum negru pe coșurile Capelei Sixtine - nu a fost ales noul Papă

Data publicării:
12032013 20cardinali-54399

Actualizare 20:52Fumul de pe coşul de la Vatican este negru, ceea ce înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat. Următorul vot va avea loc miercuri.

Actualizare 18.30. În Capela Sixtină au rămas numai cardinalii. Ușile au fost închise, Conclavul a început.

Actualizare 17.30. Cardinalii s-au strâns în Capela Sixtină, urmând ca în scurt timp să înceapă procesul alegerii Papei.

Actualizare 13.36. În urmă cu puțin timp s-a încheiat liturghia care precede începerea conclavului. Rezultatele votului de astăzi sunt așteptate în jurul orei 20.00 (ora României), când pe hornul Capelei Sixtine va ieși fum alb sau negru.

Sub frescele biblice ale lui Michelangelo din Capela Sixtină, cardinalii îl vor vota pe viitorul Papă. Uşile Capelei Sixtine se vor închide cu cheia, iar cei 115 cardinali electori, vor începe prima rundă de deliberări.

Mai multe amănunte despre evenimentele de azi va transmite, de la Vatican, trimisul special al Digi24, Sanda Nicola.

Cel mai lung conclav a avut loc în secolul al XIII-lea și a durat trei ani, iar cel mai scurt s-a desfășurat în secolul al XVI-lea, încheindu-se după doar câteva ore.

Votul este unul dintre cele mai impredictibile evenimente politice si religioase din lume, iar pentru ca discuțiile să rămână confidențiale, cei 90 de angajaţi ai Vaticanului au depus un jurământ de tăcere.

Printre aceștia se numără membrii Gărzii Elveţiene, cei ai Poliţiei din Cetatea Sfântului Scaun, dar şi liftierii şi femeile. E vorba de acei oameni care vor intra în contact cu cardinalii electori şi care au jurat cu mâna pe Biblie că nu vor divulga nimic din ce vor auzi sau vor vedea în timpul conclavului.

„Vom avea un Papă până la sfârşitul săptămânii. Nu cred ca va fi un Conclav de durată şi toţi sunt bine pregătiţi. Ştiu ce au de făcut”, a spus secretarul de presă al Vaticanului, Thomas Rosica.

În ultimele zile, numele a trei cardinali au fost cel mai des rostite ca posibili succesori ai lui Benedict al XVI-lea: canadianul Marc Ouellet, brazilianul Odilo Scherer şi italianul Angelo Scola.

Citeşte şi:

EDIŢIE SPECIALĂ. Se caută un Papă care să reînvie credibilitatea Bisericii Catolice

SUCCESIUNE LA VATICAN. Biserica Catolică, cea mai mare organizaţie caritabilă din lume

Astăzi se va da un singur vot, iar de miercuri cardinalii vor vota de patru ori pe zi - de două ori două dimineaţa şi de două ori în cursul după-amiezii, până în momentul în care va fi ales noul Papă.

Ceilalți șapte candidați cu șanse sunt, potrivit BBC, brazilianul Joao Braz de Aviz, americanul Timothy Dolan, italianul Gianfranco Ravasi, argentinianul Leonardo Sandri, austriacul Christoph Schoenbrun, filipinezul Luis Tagle și Ghanezul Peter Turkson.

Deși cardinalii Angelo Scola și Odilo Scherer pornesc ca favoriți, competiția între candidați rămâne deschisă și lucrările conclavului s-ar putea prelungi, apreciază cotidianul britanic „The Guardian”.

Jumătate dintre cardinali sunt europeni

Conclavul pentru alegerea celui de-al 226-lea Suveran Pontif se anunţă a fi unul scurt, de două până la patru zile. Raportul de forţe este dezechilibrat, 60 dintre cei 115 cardinali electori (cu vârsta până în 80 de ani) fiind europeni, 19 latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 10 asiatici şi un australian.

Astăzi, cardinalii vor intra în Capelă Sixtină şi, conform unui ritual care datează din Evul Mediu, uşile vor fi închise cu cheia, de unde şi originea denumirii de conclav. Contactul cu exteriorul este complet interzis, cu excepţia cazurilor foarte grave.

Complet izolaţi de lume, cardinalii vor trebui să aleagă cu o majoritate de două treimi succesorul lui Benedict al XVI-lea.

Viitorul Suveran Pontif are nevoie de cel puţin 77 de voturi pentru a deveni noul lider al Bisericii Catolice. Îl aşteaptă o misiune dificilă: trebuie să redea catolicilor încrederea în Biserica lor. Noul Papă se va confrunta cu scandalul abuzurilor preoţilor şi va fi nevoit să facă lumină în cazul scurgerii de informaţii confidenţiale de la Vatican.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri