Sute de oameni din Neamţ, blocaţi în case din cauza nămeţilor. Autorităţile se ceartă pe localităţile izolate

Data publicării:
14 2012corespondentasatdavid-38672

Cel mai frig a fost la Întorsura Buzăului, dar foarte frig a fost și la Miercurea Ciuc, minus 23 de grade.

La Brașov s-au înregistrat minus 18 grade, la Iași minus 15, iar la Suceava minus 13 grade Celsius.

Pe parcursul zilei, maximele la nivelul țării vor fi de minus 5 și 5 grade Celsius.

Precipitațiile sub formă de ninsoare vor apărea, pentru început, în nordul țării.

Vin ploile, lapoviţa şi poleiul

Mihai Timu, meteorolog ANM, a explicat că noaptea de vineri spre sâmbătă va fi una, de asemenea, geroasă, cu temperaturi ajungând la minus 24 de grade.

Duminică, vom ajunge la o vreme cu temperaturi normale pentru această perioadă, fenomenele pregnante fiind ploi, lapoviţă şi polei, a adăugat Mihai Timu.

Deşi temperaturile mai cresc, vremea rămâne rece în marea parte a ţării, a adăugat meteorologul.

La noapte, vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a ţării. Astfel, minimele termice se vor situa de la - 24 de grade în estul Transilvaniei, până la 1 grad în Dealurile Vestice. Cerul va fi temporar noros, iar în zonele joase local va fi ceaţă şi chiciură. Vântul va mai avea unele intensificări în vest şi la munte unde va spulbera zăpada.

Mâine, vremea continuă să fie rece în centru, sud şi nord-est, iar în rest se mai încălzeşte uşor. Cerul se va înnora treptat în cea mai mare parte a ţării ţi spre searî vor cîdea precipitaţii mixte în nord-vest. Vântul va avea intensificări în Banat, Crişana, Transilvania, Moldova şi la munte, unde va spulbera zăpada. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 9 grade în Lunca Dunării şi 7 grade în vest. În zonele joase, local, va fi ceaţă şi chiciură.

În Capitală, vremea se va menţine rece, geroasă la noapte. Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ceaţă şi chiciură. Temperatura minimă va fi cuprinsă între - 16 şi -12 grade, iar cea maximă de -3...-2 grade.

Sat din Neamţ, izolat de zăpadă

Situaţia rămâne extrem de dificilă în judeţul Neamţ, unul dintre județele cele mai afectate de căderile de zăpadă.

Satul David din județul Neamț e izolat de duminică. Au trecut 24 de ore de când viscolul s-a oprit, dar multe localități sunt în continuare izolate, ca și drumuri județene și comunale.

Primarul din satul David spune că sute de oameni sunt izolaţi încă de duminică şi cere ajutor de la Prefectură. Conducerea judeţului, însă, a transmis Ministerului de Interne că nu este niciun drum blocat în Neamţ.

Prefectul de Neamţ dă vina pe utilajele vechi

Două utilaje care era în marș s-au stricat, a spusprefectul de Neamț, Dumitru Haralambie. În sat se va ajunge, nu sunt probleme cu oameni bolnavi, medicamente, apă, electricitate. Dacă e vreo problemă, putem ajunge să scoatem oamenii, a subliniat el.

Pe Icușești se lucrează la deszăpezire pentru satul Bătrânești. Utilajele sunt vechi, a mai spus prefectul.

"Comunicatul a fost transmis de la Neamţ la MAI. Pentru asta, prefectul de Neamţ şi-a luat ceaarta cuvenită din partea ministrului. Duşa mi-a reproşat că am dat satul David deschis, eram sigur că se va deschide de dimineaţă. Ăsta a fost reproşul, a fost pe bună dreptate", a declarat prefectul.

Tiruri blocate de două zile

Tot în judeţul Neamţ, mai multe tiruri sunt blocate de două zile în localitatea Doljeşti. Şoferii spun că nu mai au motorină şi, cu toate că li s-a promis că drumul va fi deblocat, niciun utilaj nu a venit în zonă ca să-i scoată din nămeţi.

Oamenii se plâng că au rămas fară apă şi mâncare.

Autorităţile cunosc situaţia, însă ridică din umeri. Cel mai probabil, drumul va fi redat circulaţiei în cursul zilei de astăzi.

„Drumul pe care trebuie să-l parcurgă ei este drum judeţean. Cei de la drumurile judeţene cunosc situaţia. Domnul prefect a promis că mâine dimineaţă trimite şi o autofreză”, a declarat Mihaela Adochitei, viceprimar comuna Doljeşti.

Mai multe drumuri din Moldova sunt încă blocate de troienele înalte de peste un metru. Temperaturile extrem de scăzute fac dificilă întervenţia drumarilor.

Cinci zile fără mâncare şi apă, cinci zile în frig şi întuneric

Aşa au trăit o sută de oameni din Muscel, Dâmboviţa. Drumul spre localitatea lor a fost blocat de nămeţi, apoi zăpada a îngheţat, iar utilajele de la deszăpezire nu au putut răzbate.

Abia ieri, angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au pornit prin troiene, să le ducă oamenilor mâncare şi apă.

Probleme şi pe calea ferată

Trenul InterCiy care face legătura între Bucureşti şi Suceava a rămas blocat aproape trei ore din cauza unei probleme la şina de cale ferată, în dreptul staţiei Crivina. Cei 200 de pasageri au trebuit să aştepte în tren până la remedierea situaţiei.

În total, câteva mii de persoane au aşteptat în această dimineaţă zeci de minute în trenurile care au avut intarzieri din cauza frigului. La această oră sunt afectate peste 20 de garnituri care pleacă din Gara de Nord din Capitală sau vin în Bucureşti.

De exemplu, trenul care a plecat Constanţa spre Capitală are întârziere de peste 70 de minute, iar cel din Târgu Jiu spre Bucureşti, peste 50 de minute.

CFR Călători estimează că astăzi trenurile vor întregistra peste 2.000 de minute întârziere la nivel naţional. Asta după ce ieri, tot din cauza vremii trenurile au întârziat, în total, peste 3.000 de minute.

Aveţi probleme în trafic din cauza vremii? Dacă aţi surprins imagini, vă invităm să le trimiteţi la secţiunea DigiVOX de pe site-ul nostru, digi24.ro. De asemenea, orice informaţie legată de temperaturile extreme o puteţi trimite pe adresa noastră de e-mail digivox@digi24.ro sau o puteţi anunţa la numărul de telefon afişat pe ecran. Aşadar, dacă aveţi cunoştinţă despre drumuri blocate, localităţi izolate sau probleme cauzate de frig, apelaţi la DigiVOX.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri