Şviniţa, tărâmul românesc al smochinilor. Localitatea din Clisura Dunării este renumită pentru dulceaţa, gemul şi palinca de smochine

Data publicării:
smochine

Există un loc în România care seamănă cu însorita Grecie sau cu Sicilia, un adevărat tărâm al smochinilor: Şviniţa, localitate din Clisura Dunării, unde aceşti pomi cresc şi rodesc precum corcoduşii în zona Olteniei. În fiecare an, la sfârşit de vară, are loc un Festival al Smochinului, unde localnicii vin să se laude cu cele mai gustoase dulceţuri obţinute din aceste fructe.

Când se termină vara, este sărbătoare la Şviniţa: se dă startul la culesul smochinelor. Fiecare localnic are în gospodărie cel puţin un smochin. Le transformă apoi în dulceaţă, gem sau pălincă, activităţi care necesită multă migală şi timp. Milena şi Alexander se numără printre cei care pregătesc an de an astfel de produse, gata să mulţumească şi cele mai pretenţioase gusturi. Le expun apoi la Festivalul Smochinului, care anul acesta a ajuns la a XIV-a ediţie.

Turiştii au venit şi anul acesta din toate colţurile ţării ca să cumpere delicatesele din smochine. Preţul unui borcan de gem porneşte de la 10 lei şi poate ajunge până la 20 de lei, în funcţie de reţetă, iar preţul unui litru de ţuică este de aproape 50 de lei.

Dintr-un smochin, (un locuitor) poate să scoată chiar şi 10 milioane vânzând dulceaţă de smochine”, spune primarul comunei Şviniţa, Nicolae Curici. „Am înregistrat marca Dulceaţă de smochine de Şviniţa la OSIM anul acesta, urmând ca anul viitor să finalizăm şi ţuica de smochine de Şviniţa”, adăugă edilul.

În localitatea mehedinţeană cresc peste 5000 de smochini. Clima de aici, cu veri secetoase şi ierni blânde, este perfectă pentru aceşti pomi, mari iubitori de soare şi căldură.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri