Sari la conținut
News Alert

Toamna cresc chiriile

Cluj-Napoca. 50 de mii de studenţi din țară şi din străinătate vor învăţa aici în următorul an universitar. Printre ei - şi Bayrem. A venit din Tunisia, special la Cluj, pentru că taxele universitare sunt mai mici decât în alte centre. Nu acelaşi lucru se poate spune despre chirie. Plăteşte 260 de euro pentru un apartament cu 2 camere.

Poți să găsești în zona asta ceva apartamente cu o cameră care ajunge până la 400 de euro. Am găsit acum două luni cu 200 de euro, apoi acum sunt 300, 350”, spune Bayrem Guesmi.

Ca să împartă cheltuielile, mulţi studenţi îşi caută colegi de apartament.

Paul Tehuţu, directorul unei agenţii imobiliare din Iaşi, explică: „Închiriază cu trei camere, cu patru camere şi folosesc living-ul la comun, iar cele trei sau patru dormitoare le împart. Acolo vorbim de preţuri începând de la 200 - 250 de euro în sus.”

Cu cât apartamentele sunt mai aproape de facultate, cu atât preţul este mai piperat. În zona Copou, chiria ajunge și la 500 de euro.

În Bucureşti, în fiecare toamnă vin peste 100 de mii de noi studenţi, pe lângă cele alte câteva sute de mii din anii trecuţi.

În cartierul Drumul Taberei găsim printre cele mai ieftine locuinţe. Astfel, o garsonieră într-un bloc vechi poate fi închiriată cu un preţ cuprins între 150 şi 200 de euro. Apropierea de universităţi şi de o staţie de metrou aproape că dublează preţul unei garsoniere. Cine se mută în zona Universitate-Romană trebuie să aibă 300 de euro.

Chiriile au crescut şi pentru că sunt mai puţine locuinţe libere ca în alţi ani.

Dragoş Vîlceanu, specialist imobiliar, spune că „cererea este foarte mare pe vânzări pentru că vorbim de o relaxare a creditării, vorbim de programul Prima Casă care merge foarte bine. Așteptăm ca anul acesta chiriile să aibă o creștere cam de 15%, dar temporar, lunile august - maxim noiembrie”.

Doar în Bucureşti sunt scoase la închiriere trei mii de locuinţe în fiecare lună.