Trei români din Spania au câștigat 130.000 de euro după ce au sechestrat mai mulți conaționali pe care i-au pus la muncă pentru ei

Data actualizării: Data publicării:
Polițiști spanioli lângă o autospecială.
Trei români din Spania au câștigat peste 130.000 de euro după ce au sechestrat și exploatat prin muncă mai mulți conaționali. Foto: GettyImages

Trei români au fost reţinuţi în Spania sub acuzația că în ultimii doi ani ar fi sechestrat şi exploatat prin muncă mai mulţi conaţionali, a informat Poliția Română.

Cei trei români au fost reţinuți de Poliţia Naţională din Spania, în urma schimbului de date şi informaţii cu Poliţia Română, fiind acuzați de trafic de persoane, constrângere/extorcare, constituire de grupare infracţională şi infracţiune împotriva drepturilor lucrătorilor.

"Ancheta a demarat la începutul lunii februarie, atunci când, în baza informaţiilor obţinute de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj - Serviciul de Investigaţii Criminale - Compartimentul Asistenţă Judiciară Poliţienească Internaţională, respectiv Secţia 7 Poliţie Rurală Pleniţa, s-a semnalat posibilitatea reţinerii ilegale şi prin contrângere a unor cetăţeni români, în oraşul Aspe, din provincia Alicante, de către un grup infracţional, care îi exploata prin muncă", se precizează în comunicat.

Victimele erau patru români din judeţele Dolj şi Teleorman, care le-au spus polițiștilor că au fost exploataţi prin muncă de peste doi ani de zile și că liderul grupării, un român de 25 ani, le-a reţinut actele de identitate, i-a amenințat și agresat fizic.

Din cercetări s-a stabilit că una dintre victime le-ar fi plătit membrilor grupării aproximativ 90.000 de euro, pe fondul unei datorii de 100 de euro, acesta primind în schimb câte 40 de euro pe săptămână pentru mâncare, potrivit Poliției.

Victimele nu au fost puse la muncă doar în Spania, ci și în diverse zona agricole din Franţa, iar banii obţinuţi erau depuşi în conturi bancare create în acest scop pe numele membrilor grupării sau al rudelor acestora, menţionează poliţiştii.

"În urma percheziţiilor efectuate de către poliţişti la domiciliul liderului grupului infracţional, au fost ridicaţi 1.650 de euro şi 1.800 de lei în numerar. De asemenea au fost ridicate şi mai multe extrase de cont bancar, atât pe numele celor sub cercetare, cât şi pe numele mai multor rude ale acestora, în care se afla un sold cumulat de peste 130.000 de euro, bani proveniţi din transferuri bancare efectuate de companiile agricole franceze care au depus banii în acele conturi bancare, pentru munca depusă de victimele acestui grup infracţional. În plus, pe numele celor patru victime, au fost găsite şi mai mulţi fluturaşi de plată, care, în urma verificărilor, s-a putut stabili că nu figurau înregistraţi cu carte de muncă", mai arată IGPR.

Persoanele reţinute, doi bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 24 şi 47 de ani, au fost duși la Judecătoria din localitatea Novelda, informează Poliţia Română. Investigaţiile sunt continuate, având în vedere că există informaţii cu privire la alte victime ale grupării, fiind efectuate schimburi de date şi informaţii între autorităţile române, spaniole şi franceze.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri