Un vânător de mine care a aparţinut Marinei Regale Britanice, intrat în serviciul Forţelor Navale Române, a plecat spre Constanţa

Data actualizării: Data publicării:
vanator de mine cumparat de la marina britanica
Un vânător de mine care a aparţinut Marinei Regale Britanice, intrat în serviciul Forţelor Navale Române, a plecat spre Constanţa.

Un vânător de mine care a aparţinut Marinei Regale Britanice şi care a intrat în serviciul Forţelor Navale Române a plecat spre portul Constanţa, după ce echipajul s-a pregătit trei luni sub coordonarea specialiştilor britanici.

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au transmis, printr-un comunicat de presă, că vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat, miercuri, manevra de ieşire din şantierul naval Babcock din portul scoţian Rosyth pentru a lua cap-compas portul militar Constanţa, unde va intra în organica Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.

„După trei luni de pregătire a echipajului pentru utilizarea tehnicii şi armamentului de la bord, timp în care vânătorul de mine M 270 a primit şi primul său pavilion, marinarii militari români au desfăşurat, în perioada 23 octombrie - 10 noiembrie, ultima etapă de instruire şi certificare pentru a îndeplini cerinţele de exploatare a navei”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Cei peste 40 de marinari militari de la bord s-au instruit sub coordonarea echipei Fleet Operational Standards and Training (FOST), structura Marinei Regale Britanice responsabilă cu pregătirea şi evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare, şi şi-au perfecţionat deprinderile teoretice şi practice necesare executării, în siguranţă, a marşului către portul militar Constanţa. 

În urma procesului de certificare a echipajului vânătorului de mine M 270, marinarii militari români au obţinut calificativele necesare pentru exploatarea navei, în vederea executării activităţilor specifice. 

Vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu” este comandat de locotenent-comandorul Denis Giubernea şi are un echipaj de bază format din 40 de marinari militari. 

Vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotat cu capabilităţi de luptă contra minelor marine (MCM).

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va creşte capacitatea Forţelor Navale Române de a acţiona eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigaţie şi a infrastructurii critice din zona de responsabilitate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri