Undă verde de la Guvern. Ce spun primarii despre majorarea taxelor locale

Data publicării:
1312primari 20taxe-38525

Cei care locuiesc la Piteşti pot sta liniştiţi. Ba chiar ar putea avea o surpriză plăcută. „Nu vom mări nicio taxă și niciun impozit față de ceea ce este stabilit acum. De micșorat, rămâne să facem o analiză în cadrul consiliului local față de bugetul pe care îl vom avea”, a spus primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc.

Hotărârea aprobată ieri de Guvern i-ar permite să crească taxele locale cu pâna la 16 procente, adică sa le indexeze cu inflația cumulată pe ultimii trei ani. Tudor Pendiuc, cel mai longeviv primar de muncipiu din țară, spune că nu este obligat să majoreze impozitele. Dar ultimul cuvânt îl are consiliul local.

În centru țării, edilul din Alba Iulia, interpretează diferit actul legislativ. „Eu sunt obligat să pun în practică legea. Dacă legea spune taxe mărite cu 16%, nu voi face altceva decât să propun consiliului local mărirea taxelor cu 16%.”, precizează Mircea Hava, primarul din Alba Iulia.

Majorarea taxelor locale a fost aprobată ieri de Guvern, fără ca măsura să fi fost supusă dezbaterii publice cu șase luni înainte de aplicare, așa cum cere legea.

Impozitele ajută bugetele primăriilor, în mare parte foarte subţiri. Mulţi dintre edili ar putea găsi drept salvatoare ordonanţa de urgenţă care le permite majorarea taxelor. La ultima rectificare bugetară, Guvernul a trebuit să ajute primăriile cu 350 de milioane de lei pentru ca acestea să mai achite din datoriile pe care le au.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri