Ursul din Sibiu | Anchete după o operaţiune haotică

Data publicării:
urs sibiu_capturi digi24 (1)

Autoritățile din Sibiu au acționat haotic în cazul ursului rătăcit în oraș. O recunosc șefii mai multor instituții publice, care spun că nu există proceduri pentru astfel de situații. Klaus Iohannis a catalogat intervenţia drept una a unor oameni nepregătiţi şi dezorganizaţi, în timp ce poliţia şi Minsiterul Mediului fac anchete.

Imaginile cu momentul în care ursul a fost împuşcat fac înconjurul ţării şi au ajuns în străinătate. Animalul rătăcit a fost încolţit într-o curte din Sibiu şi împuşcat mortal. 50 de oameni l-au urmărit prin oraş - jandarmi polişişti, vânători şi mascaţi. Într-un final animalul s-a refugiat într-o curte. Primii care au ajuns aici au fost polițiștii și un vânător. Nu e clar cine a dat ordin să se tragă.

Adela Mohanu, reporter Digi24: „Animalul a fost împușcat în timp ce încerca să escaladeze acest zid. Reprezentanții Ministerului Mediului au declarat că nu li s-a cerut acordul pentru împușcarea ursului. Anchetatorii trebuie să stabilească acum în ce măsură acest aviz era necesar.”

Cu câteva minute înainte ca ursul să fie împuşcat, veterinarii au încercat să îl tranchilizeze. Au tras de la cinci metri şi au ratat ţinta. Mai aveau o singură doză la ei, dar nu au mai folosit-o.

Dan Fărcaş, directorul DSV Sibiu: „A fost la o distanță destul de mică, undeva la 5 metri de urs. Vă dați seama că emoția a fost destul de mare pentru orice om, în fața unui urs. Nu e chiar simplu să rămâi rece. Și am înțeles că a ratat ținta.”

Acum, cei care au intervenit sau nu dau vina unii pe alţii.

Cristian Roman, prefectul judeţului Sibiu: „Nu am avut niciun fel de implicare în soluţia de împuşcare a ursului, întrucât această activitate a fost coordonată de Inspectoratul de Politie al Judeţului Sibiu.”

Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu: „Nu există o procedură neapărat clară pentru alte evenimente, dar în măsura în care suntem, bineînţeles, sesizaţi luăm toate măsurile pentru a asigura siguranţa... Nu siguranţa, liniştea cetăţenilor.”

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri intervenţia autorităţilor.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimba prin oraş şi pur şi simplu e împuşcat. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem acolo 2-3 oameni pregătiţi pentru aşa ceva, care ar fi intervenit în linişte, fără panică şi fără a crea o emoţie enormă.”

În alte ţări, procedurile sunt clare. În Canada, de exemplu, urşii care ajung în oraş sunt tranchilizaţi, iar poliţiştii chiar au grijă ca aceştia să nu se lovească după ce sunt sedaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri