Sari la conținut
News Alert

Vicepremierul Ungariei, după condamnarea deputatului Marko Attila: „Eforturi de renaţionalizare” inacceptabile

Eforturi ale Guvernului român de renaţionalizare a unor proprietăţi restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a declarat vicepremierul ungur, potrivit Mediafax.

În hotărârea pe care pronunţat-o, Curtea de Apel din Ploieşti a confirmat în parte o hotărâre prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate a proprietăţii restituite, scrie MTI.

În 2012, o curte inferioară a stabilit că imobilul colegiului restituit bisericii de către un organism din care a făcut parte şi Marko Attila a reprezentat un „abuz (de autoritate) împotriva interesului public” şi i-a condamnat la închisoare cu executarea pe membrii organismului, adaugă agenția.

Justiția a decis miercuri o pedeaspă cu trei ani de închisoare cu suspendare pentru Marko Attila. Parlamentarul, trimis în judecată cu patru ani în urmă, a fost acuzat de abuz în serviciu. Procurorii spuneau că acesta, în calitate de membru al unei alte comisii pentru retrocedări, ar fi vizat în mod nelegal restituirea unei clădiri situate în municipiul Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal după ce la dosar ar fi ajuns documente din care ar fi reieșit în mod nereal că respectivele clădiri - în care funcționează în prezent două licee - ar fi aparținut Bisericii Reformate, deși în realitate ele au fost construite de Primăria din Sfântu Gheorghe.

Marko Atilla fusese condamnat în primă instanță la trei ani închisoare cu executare de Judeăctoria Buzău, dar odată ce a ajuns parlamentar, dosarul s-a mutat la Înalta Curte.

Acum parlamentarul a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Ploiești, dar cu suspendare.