Sari la conținut
News Alert

Victor Zota renunţă la funcţia de coordonator al Programului de transplant

Medicul Victor Zota a anunţat, joi, că îşi dă demisia din funcţia de coordonator al Programului naţional de transplant, reclamând anumite blocaje la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), care ar limita posibilitatea angajaţilor de a participa la întâlniri de profil, proiecte europene şi chiar la activitatea de transplant.

Children during stem cell transplant treatment in Budapest

Foto: Gulliver/Getty Images

"Îmi dau demisia vineri dimineaţă. Sunt de 18 ani coordonator naţional de transplant. Am fost implicat în coordonarea a peste cinci mii de trasplanturi renale, hepatice, de măduvă, cord, cornee şi a altor câteva mii de trasplanturi tisulare. Acum, din păcate, activitatea noastră, a angajaţilor instituţiei, este blocată de preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, profesorul Radu Deac. El nu ne mai permite participarea la întâlniri internaţionale importante în domeniu, blochează proiecte europene şi chiar activitatea de transplant şi mă refer la transplantul de plămâni. ANT a autorizat Spitalul «Sfânta Maria» din Capitală să facă acest transplant de plămâni, iar preşedintele trimite rapoarte negative la Ministerul Sănătăţii", a declarat Victor Zota, pentru News.ro.

La rândul său, profesorul Radu Deac, preşedintele ANT, a spus că nu vrea să comenteze afirmaţiile doctorului Zota, cu atât mai mult cu cât nu ştie de intenţia acestuia de a-şi da demisia.

"Ceea ce pot să spun este că în România vom face trasplant de plămân, dar mai sunt de rezolvat câteva probleme", a adăugat profesorul Deac.

Demisia doctorului Victor Zota survine la două luni de la demisia medicului Andrei Nica, director adjunct al ANT. Funcţia de coordonator al Programului naţional de transplant revine, potrivit legii, în acest moment, directorului executiv, preşedinte al ANT, prof. dr. Radu Deac.