Virusul Zika| Măsuri speciale au fost adoptate și în România

Data publicării:
zika eprubeta analize - GettyImages-507416672-2

Ţânţarul Aedes Albopictus, supranumit Ţânţarul Tigru din cauza dungilor de pe corp, este un potenţial vector de transmitere a virusului Zika. Ţânţarul Tigru ar fi ajuns deja în România prin importurile de bumbac şi cauciuc, dar nu se ştie încă dacă a adus cu el şi periculosul virus Zika. Totuşi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a cerut autorităţior locale să ia măsuri preventive.

Să înlăture toate deşeurile menajere care ar fi potenţiale în locuri în care s-ar putea multiplica ţânţarii, deci acolo unde există apă stagnantă, anvelope uzate, aruncate, să ia toate măsurile privind reducerea sau eliminarea populației de ţânţari, unde există astfel de condiţii, mă refer la zone umede, lacuri, iazuri, în jurul spitalelor,” precizează Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Comisia Europeană vrea să aloce 10 milioane de euro pentru studiul virusului Zika, tocmai pentru a putea lupta eficient cu efectele şi complicaţiile sale.

Chiar dacă boala în sine nu e o boală gravă, eventualele complicaţii care au fost menţionate, nu există o confirmare ştiinţifică, dar din punct de vedere statistic s-a observat că numărul de cazuri de infecţie cu virusul Zika şi microcefalie sau a unui sindrom cu paralizie este semnificativă din punct de vedere statistic,” adaugă Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ministerul de Externe român a emis încă din ianuarie alertă de călătorie în 29 de ţări din America Latină, unde Zika face ravagii.

Din cauză că în Brazilia sunt foarte multe cazuri de viruZika au existat de asemenea şi români care au călătorit în Brazilia, când s-au reîntors în ţară au dorit să ştie că nu sunt infectaţi cu acest virus şi atunci s-au adresat şi Institutului Cantatacuzino pentru a face şi diagnostic de laborator,” explică Ani Ioana Cota, microbiolog la Institutul Cantacuzino.

În Brazilia, în ultimele luni, s-au confirmat peste 600 de cazuri de microcefalie, adică dezvoltarea insuficientă a creierului nou-născuţilor. Alte 4.200 de cazuri sunt în curs de examinare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri