Zone întregi din estul țării, devastate de inundații. Meteorologii anunță în continuare vreme extremă în România

Data actualizării: Data publicării:
terenuri inundate pe camp la biliesti in vrancea
Localitatea Biliești din Vrancea este grav afectată de inundații Foto: Corneliu Alecu

Alertă de vreme severă în aproape toată țara. Cel puțin până la noapte, sunt așteptate precipitații abundente și vijelii. Situația este critică în Tulcea unde este în vigoare până la noapte un cod roșu de inundații. Tot cod roșu este și în Galați, însă unul de ploi. Apele au măturat și localități din Vrancea. La Biliești este cel mai grav. Apa s-a revărsat în zeci de gospodării și a distrus case și grădini.

Localitatea Biliești din Vrancea, afectată grav de inundații

Dana Costache, jurnalist Digi24: Potrivit ultimului bilanț al ISU Vrancea, 70 de gospodării din Biliești au fost inundate și 35 de locuințe. 17 persoane au fost evacuate de către pompieri și polițiști, iar alte 20 s-au autoevacuat la vecini sau la rude.

Oamenii spun că au fost anunțați încă de aseară de autoritățile locale că vine viitura și spun că nu au închis un ochi de teamă că vine apa peste ei. În jurul orei 5 dimineața au intrat puhoaiele în curți și în case. Majoritatea sunt oameni bătrâni care spun că nu mai au puterea să o ia de la capăt și că s-a ales praful de munca lor.

Grădinile sunt inundate, curțile, apa a intrat în case... Mobila este stricată, aparatura electrocasnică este și ea distrusă. Câțiva oameni spun că au reușit să mai salveze câteva lucruri din casă. Unii dintre ei nu mai au nici haine uscate și spun că s-au dus la vecini să se îmbrace.

31 de pompieri de la ISU Vrancea intervin pentru limitarea pagubelor. De asemenea, lucrează la îndiguirea cu saci cu nisip. Până acum au fost distribuiți către localnicii din Biliești peste 400 de saci cu nisip.

Și în restul județului Vrancea au fost probleme. În satul Lepșa, două pensiuni și 20 de case de vacanță au fost izolate după ce un podeț s-a rupt.

Femeie: Aici, totul, camera, hol, magazie, beci...
Reporter: Din cauza presiunii nu puteți deschide ușa... Și acolo, și aici, n-am cum să deschid ușa. Femeie: Aici am pus porumbeii, acolo am băgat păsările, puii. Este apă în casă... Este peste tot, v-am spus, cameră, hol, baie, totul e plin de apă. Pereții se vor umezi, vor mucegăi, trebuie să încep iar lucrările de renovare. N-avem ce face, nu te poți pune cu apa.

Probleme din cauza ploilor și apelor revărsate sunt și în Bacău, ori în Galați, în oraș

Probleme din cauza ploilor și apelor revărsate sunt și în Bacău ori în Galați, în oraș. Privite de sus, imaginile dezastrului nu mai au nevoie de niciun comentariu. Apa s-a revărsat în zeci de gospodării și a distrus case și grădini. Pagubele nu pot fi încă estimate.

În Vrancea, râul Putna a ieșit din matcă și a inundat terenurile și mai multe localități de lângă Focsani. În Biliești, oamenii dormeau când peste satul lor s-a abătut potopul.

Bărbat: Eram în casă și ne-a strigat lumea, vecinii. Am ieșit și deja venea apa... Asta e, asta e situația.
Femeie: A intrat și prin față, și prin spate. E până la gât apa în grădină.

50 de gospodării au fost inundate și peste 20 de localnici au fost evacuați. Alții nici nu erau acasă când apele au lovit cu putere.

Reporter: Aveți apă și în casă, nu?
Femeie: Peste tot! Băieții ăștia nu sunt acasă, sunt în Italia. Eu sunt mama lor. Putem să intrăm în casă?! Cum?

De frica apelor, unii localnici s-au refugiat pe terasele caselor.

Reporter: Nu puteți locui în casă, așa-i?
Bărbat: E apă...
Reporter: E mare, nu?
Bărbat: Da...

Și drumul județean de acces în comuna Biliești a fost acoperit de ape.

În Galați, mai multe străzi au fost din nou inundate. Apa pe șosea a depășit 20 de centimetri și a intrat și în curțile oamenilor. Pompierii au intervenit cu o pompă de mare capacitate. Tot în oraș, o mașină a fost avariată de un copac doborât de vântul puternic.

Vremea rea a creat probleme și la Tulcea. Un mal de pământ s-a surpat peste Drumul Național 22, între Văcăreni și Luncavița. Din fericire, în momentul alunecării de teren, pe șosea nu trecea nicio mașină. Mai multe gospodării din comunele I. C. Brătianu și Rachelu au fost inundate.

În Bacău, un drum județean a fost acoperit de ape. Pe drumul 206 B, care leagă comuna Parava de Răcăciuni și se intersectează cu Drumul Național 2, traficul a fost perturbat de aluviuni.

Ploile abundente au umflat râul Siret

Ploile abundente au umflat râul Siret. În imaginile trimise de un telespectator Digi24 se observă cum apele învolburate ale râului se izbesc cu putere de barajul Ciușlea din județul Vrancea. Și mai vedem ceva: multe gunoaie aduse de curenții puternici.

În continare este alertă de vreme extremă în România

Meteorologii se așteaptă să plouă până la noapte, la ora două. Pe lângă codul portocaliu pentru jumătate de țară, emit chiar și coduri roșii pentru anumite zone.

Hidrologii au emis, duminică, o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru judeţul Galați, valabilă până la miezul nopții.

Duminică între orele 17.45 - 24.00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Călmățui, Geru – bazin amonte confluență cu râul Suhu (afluenți ai Siretului), Corazel (afluent al Bârladului), județul Galați.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Călmățui – bazin superior.

Până la ora 17.30, localităţile Umbrărești, Ivești, Grivița și Costache Negri din judeţul Galați s-au aflat sub avertizare Cod roşu de ploi torenţiale.

Dacă vă aflați într-o zonă cu probleme, așteptăm să ne trimiteți mesaje și imagini la numarul de WhatsApp 0771.100.304.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri