Experți: Ivermectina este autorizată în România pentru uz uman doar ca unguent. Studiile din SUA nu au date suficiente

Data actualizării: Data publicării:
cutii cu ivermectina
Ivermectina este autorizată în România pentru uz uman doar ca unguent. Studiile din SUA nu au date suficiente. Foto: GettyImages

Teama provocată de COVID-19 goleşte farmaciile veterinare de Ivermectină. Este vorba despre un medicament de uz veterinar despre care circulă, eronat, informația că ar putea preveni infecţia cu SARS-COV-2. Farmaciștii și medicii veterinari avertizează că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindicată. În România, produsul este autorizat pentru uz uman doar sub formă de unguent. Studii asupra Ivermectinei în tratamentul COVID au fost făcute în SUA, unde medicamentul este autorizat și pentru uz uman, dar nu sunt concludente în acest moment.

Ivermectina e un medicament de uz uman, e pe lista de medicamente esențiale a OMS, recomandat pentru anumite boli parazitare interne sau externe și din această utilizare umană s-a derivat și utilizarea veterinară. Mdicamentele umane și veterinare sunt fabricate cam de același producător, dar sunt linii de fabricație diferite, pentru că sunt doze și forme de prezentare diferite”, a explicat la Digi24 Dragoș Damian, reprezentant al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

S-au adunat în SUA ceva date clinice despre utilizarea lui în profilaxia persoanelor care au avut contacte cu cei infectați și în tratamentul pacienților, date clinice care sunt insuficiente deocamdată pentru a obține o aprobare de la autoritatea americană. Însă ultimele 6 luni au dus la schimbări de opinii din partea Institutului național de sănătate din SUA, care de unde înainte contraindicau categoric, acum spun că au nevoie de mai multe studii.

Sunt foarte multe medicamente apărute de la începutul pandemiei, vă aduceți aminte de hidroxiclorochină, remdesivir, mai multe antivirale care nu aveau date despre COVID, dar când au apărut studii observaționale experimentale, randomizate au fost introduse încet-încet în prospectul medicamentului”, a adăugat el.

Damian spune că năvala pe care o dau oamenii în farmacii pentru a-și cumpăra medicamente despre care au citit că ar fi bune împotriva COVID „arată fragilitatea sistemului.

Inclusiv în farmaciile veterinare n-ar trebui date fără rețetă. Pe lângă faptul că medicamentul nu e înregistrat, deci n-are voie să fie comercializat, poate fi adus doar pentru studii clinice eventual, dacă ar ajunge în farmacii și ar fi utilizat ca paracetamolul, din acel moment problema devine delicată și chiar periculoasă, pentru că nefiind un cadru medical să controleze, pacientul ar lua la întâmplare și ar putea apărea și reacții adverse”, a adăugat el.

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a precizat că Ivermectina este aprobată în România și în Uniunea Europeană pentru uz uman doar ca unguent.

Nu este înregistrată, nu există studii privind utilizarea internă. De asemenea, preparatele pentru uz veterinar față de preparatele pentru uz uman au diferență de concentrație și de puritate, de aceea nici nu avem studii privind siguranța utilizării lor în terapia umană”, a spus ea.

Institutele naționale de sănătate din Washington DC au spus că se observă unele beneficii, dar nu au date privind siguranța pacientului, pentru că Ivermectina este unul dintre chimioterapicele care nu au antidot, care pot produce în termen foarte scurt după administrare afecțiuni cardiace care pot merge până la deces. Neavând antidot, e periculos de luat în afara studiilor clinice sau a unor facilități medicale care să poată contracara efectele adverse”, a spus Stăncel.

De aceea, cred că până când Ivermectina va fi autoritzată pentru uz uman în Uniunea Europeană și în România, nu trebuie să ne hazardăm să luăm acest medicament. Bineînțeles, în studii clinice, pentru cazuri disperate sau pentru cele în care clinicianul își asumă și face monitorizarea pacientului, pot fi declanșate aceste studii clinice, să putem trata cazuri disperate”, a adăugat ea.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri