Focurile de artificii interzise de Franța de Ziua Națională au devenit disponibile pe "piața neagră"

Data actualizării: Data publicării:
Bastille Day Fireworks - Paris
Turnul Eiffel este luminat de focuri de artificii de ziua națională a Franței. FOTO: Profimedia

Focurile de artificii foarte căutate de protestatari, a căror vânzare a fost interzisă de către statul francez de Ziua Naţională, au devenit disponibile pe "piaţa neagră". Polițiștii au început să confiște materialele pirotehnice trimise în Franţa din Cehia sau Polonia, relatează AFP.

"120 de euro zece mortiere, 30 de euro două mortiere. Expediere în întreaga Framţă. 30 de euro minimum de comandă”.

Așa arată mesajele care circulă pe Telegram, unde vânzătorii fac reclamă produselor cu fotografii și videoclipuri.

Pe Snapchat şi Telegram, comercianții de artificii propun, utilizând coduri de comunicare similare celor folosite de traficanţii de droguri, game de produse şi promoţii în cazul comenzilor mari, transmite news.ro

Piața este dominată de artificiile Tropic, una dintre marile mărci poloneze, care domină piaţa.

Ce spun comercianții francezi de materiale pirotehnice

"Se dezvoltă o piaţă paralelă", susține Thibaut Prévot, administratorul societăţii franceze Jacques Prévot Artifices, importator şi vânzător de focuri de artificii.

Guvernul a interzis "până la 15 iulie vânzarea, deținerea, transportul şi folosirea artificiilor pirotehnice şi artificiilor de divertisment pe întregul teritoriu naţional".

Acest decret slăbeşte "în mod considerabil" nișa şi ratează "adevărata problemă a pieţei negre", acuză patru distribuitori specializaţi, inclusiv Jacques Prévot Artifices, care au sesizat Consiliul de Stat.

Comercianții consideră că acest decret "va întări piaţa neagră şi importurile ilegale către care, este un fapt cunoscut, noii consumatori s-au îndreptat tot mai mult în ultima vreme", subliniază ei.

Poliţiştii îşi multiplică confiscările de artificii pirotehnice trimise către Franţa din Cehia şi Polonia prin Germania.

Autoritățile confiscă artificiile

Jandarmii au confiscat, la controlul unui camion al unui transportator polonez, la 5 iulie, la Guichen, în Ille-et-Vilaine, 2,7 tone de dispozitive pirotehnice care pot fi folosite ca arme împotriva forţelor de ordine.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin anunţa miercuri că 150.000 de mortiere au fost confiscate în întreaga Franţă de la 27 iunie.

Aproximativ 900 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost răniţi în cele cinci zile de revolte urbane violente după uciderea prin împuşcare a unui adolescent de 17 ani de către un poliţist la Nanterre.

Vameşii supraveghează expedierile poştale şi transportul expres, prezentate, potrivit unei surse, drept "a doua filieră de aprovizionare prin comenzi pe Internet".

Începând din decembrie 2021, vânzătorii sunt obligaţi să notifice Ministerul de Interne cu privire la orice achiziție "suspectă" de artificii şi să ţină un registru al vânzărilor pe ultimele 18 luni, pe care să îl pună la dispoziţia poliţiei şi jandarmeriei.

"Aceste obligaţii îi sperie pe cei rău intenţionaţi. Ei vor aborda vânzătorii cu mai multă atenție", potrivit lui Thibaut Prévot. 

Francezii abordează de asemenea vânzătorii care cumpără "artificii" din Europa de Est şi le importă în "zone urbane din Franța pentru a le vinde online în câteva ore", declară Thibaut Prévot.

”Cunoaştem aceste reţele, în meseria noastră, de vreo 15 ani, însă ele au fost scoase la lumină de evenimentele recente”, precizează el, referindu-se la violenţele urbane care au avut loc în Franţa la sfârşitul lui iunie şi începutul lui iulie.

Ministerul francez de Interne supraveghează aceste importuri şi le-a cerut prefecţilor pe 6 iulie să controleze în mod sistematic mașinile în zonele aflate la frontieră, cu scopul de a "preveni importul de articole destinate unei utilizări ilegale".

"Mi-am golit vitrina, am scos tot", anunţă Christian, administratorul gigantului Pyrofolie's de la Paris, un magazin specializat în vânzarea de focuri de artificii.

Încă de la începutul revoltelor, acesta s-a confruntat cu o cerere ridicată şi numeroase apeluri telefonice în care era întrebat despre stocurile de focuri de artificii disponibile.

"Eu nu vreau necazuri. Poliţia trece mereu pe la noi, avem relaţii bune şi, civic vorbind, nu vreau ca marfa să fie folosită în astfel de acțiuni", declară Christian, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele de familie.

Această decizie, pe care a luat-o din civism, ar putea să-l coste scump, pentru că ar putea înregistra pierderi estimate "între 5.000 şi 10.000 de euro".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri