Fostul manager al Spitalului Municipal Caracal, trimis în judecată pentru stimulente ilegale acordate în vremea pandemiei de COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
bani
Credit foto: Guliver/Getty Images

Fostul manager al Spitalului Municipal Caracal, R. D.L., a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Motivul - acordarea nelegală de stimulente în perioada pandemiei de Covid-19. 136 de oameni au primit bani în plus la salariu, deși legal nu aveau acest drept. Totodată, 19 angajați, îndreptățiți să primească stimulentele, ar fi fost lăsați pe dinafară. Vizat de ancheta DNA este și directorul financiar-contabil din acea perioadă, anunță procurorii.

Fostul manager și directorul financiar-contabil ar fi transmis către CNAS date nereale, în baza cărora spitalul a obținut 740.000 lei din fonduri europene.

"Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, inculpații R. D. L. și M. M. ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei. În aceeași perioadă, cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul R. D. L. nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor", transmite DNA.

În iunie 2023, cei doi împreună cu directorul medical din perioada pandemiei au fost plasați sub control judiciar. Între timp, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării față de inculpata I. M.

Miercuri, DNA a anunțat trimiterea în judecată a fostului manager, respectiv a directorului financiar-contabil:

"R. D. L., la data faptelor manager al Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

M. M., la data faptelor director financiar-contabil în cadrul Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată, complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei", se arată în comunicatul DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri