Fraudă majoră în cadrul Programului Casa Verde. Ministrul Mediului a sesizat Parchetul General

Data actualizării: Data publicării:
barbat care monteaza panouri fotovoltaice pe acoperisul unei case
Suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care ar fi favorizat anumite firme în programul Casa Verde au fost confirmate de verificările Corpului de Control al ministrului Mediului. Foto: Profimedia

Fraudă majoră în cadrul Programului Casa Verde. Suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care ar fi favorizat anumite firme în programul Casa Verde au fost confirmate de verificările Corpului de Control al ministrului Mediului. Acesta a cerut să fie sesizat Parchetul General.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: În urma verificărilor, Corpul de Control a constatat că există posibilitatea ca anumite informații, care nu sunt de interes public, să fi ajuns în posesia unor persoane juridice, unor firme, motiv pentru care, pe lângă cercetările pe care le efectuează și Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, am decis să trimitem concluziile raportului de control, împreună cu întreg raportul organelor de cercetare penală, în speță Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Nu vreau să pun eticheta de vinovăție, pentru că în măsura în care instituțiile statului vor demara anumite anchete, cu siguranță vor stabili o vinovăție, sau o lipsă a acesteia.

Ceea ce încerc eu să construiesc este încrederea cetățenilor în instituțiile statului, și în speță în Ministerul Mediului, iar acest lucru se realizează foarte greu și se pierde foarte ușor. Vreau să transmit un mesaj public – că am toleranță zero față de astfel de practici.

Mai departe, sunt convins că organele statului român își vor face datoria și vor preciza cine a greșit și cum a greșit, și dacă a greșit, bineînțeles. Deocamdată există doar suspiciune.

Eu cred că și scăparea, și vulnerabilitatea unor baze de date, și reaua credință înseamnă un lucru aproape la fel de grav.

Ceea ce mă interesează este ca la anul, când vom lansa din nou acest program, și probabil vom avea un buget dublu, să nu ne trezim din nou că încep iar anumite entități, anumite firme să sune cetățenii, fără să aibă acces la datele lor oficial, date cu caracter personal, și asta să pună într-o lumină proastă programul.

Îmi propun la anul să finanțăm nu doar panouri fotovoltaice, ci să putem finanța și acumulatori pentru românii care aleg să-și instaleze panourile fotovoltaice, la fel cum îmi propun să finanțăm și pompe de căldură.

Dacă vom reuși să facem aceste lucruri și să alocăm un buget semnificativ, românii vor avea facturi mai mici la energie electrică, vor reuși să-și încălzească casa mai ieftin în anotimpul rece, și să o răcească vara, și dacă acest lucru se va realiza într-o încredere deplină în Administrația Fondului de Mediu, în Ministerul Mediului și în celelalte instituții, programul va fi cu atât mai mult unul de succes.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri