Video&Foto Trafic blocat pe mai multe drumuri naționale din cauza ninsorilor, copaci doborâți peste mașini, acoperișuri smulse de vânt

Data actualizării: Data publicării:
colaj vremea rea
Mașini distruse, drumuri blocate și ninsori abundente la munte.

Zeci de mașini au fost avariate în București, după ce vântul care a bătut cu putere a doborât mai mulți copaci și stâlpi. Mai multe drumuri naționale sunt blocate din cauza ninsorilor, iar la munte este „risc iminent” de avalanșă. La Iași, zborurile au fost redicrecționate din cauza vremii. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a prelungit până miercuri valabilitatea Codului portocaliu de ninsori abundente, iar până sâmbătă va fi în vigoare o infomare de vreme rea pentru mare parte din țară. 

Furtuna Mathias a lovit România
Furtuna Mathias a lovit România

Coloană de autovehicule pe DN 1A, la limita cu Braşovul, din cauza zăpezii. Pompierii le distribuie ceai şoferilor

ACTUALIZARE 23:10 TIR-uri şi maşini stau în coloană, marţi seară, pe DN 1A, la limita cu judeţul Braşov, din cauza zăpezii, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova deplasându-se în zonă pentru a le distribui ceai şoferilor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţia Prahova, Mihaela Florescu, a precizat, pentru Agerpres, că vehiculele se deplasează greu din cauza problemelor cauzate de căderile masive de zăpadă în judeţul vecin.

În Prahova au fost luate măsuri de restricţionare a traficului, pe parcursul zilei, pentru ca utilajele de deszăpezire să poată interveni pe tronsonul de drum din Braşov.

La acest moment, vehiculele care se află în coloană înaintează greu.

În acest context, o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Vălenii de Munte se deplasează în zonă să le distribuie ceai cald conducătorilor auto, a anunţat ISU Prahova.

Două autovehicule au derapat şi s-au răsturnat în Botoșani. În judeţ se circulă în condiţii de iarnă

ACTUALIZARE 21:25 Două autovehicule au derapat şi s-au răsturnat, marţi, pe şoselele din Botoşani, circulaţia în judeţ desfăşurându-se în condiţii de iarnă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, unul dintre evenimentele rutiere s-a produs pe sectorul de drum judeţean dintre localităţile George Enescu şi Dumeni.

„O autoutilitară, în care se aflau două persoane, s-a răsturnat şi a blocat, parţial, circulaţia rutieră. Din fericire, acestea nu au fost rănite. Pompierii din cadrul Detaşamentului Dorohoi au fost solicitaţi să intervină pentru că exista pericolul de izbucnire a unui incendiu”, arată ISU Botoşani, citat de Agerpres.

După ce pompierii au deconectat bornele bateriei, autoutilitara a fost trasă cât mai aproape de marginea drumului cu ajutorul unui buldoexcavator, fiind solicitată intervenţia unui utilaj greu pentru a o repune pe roţi.

„Şi pe raza localităţii Dumbrăviţa a fost anunţat, prin apel la 112, un accident rutier. Un autoturism a derapat şi a intrat într-un parapet de pe marginea drumului. Nu au fost anunţate persoane încarcerate şi nu s-a impus intervenţia pompierilor”, se mai spune în informare.

ISU Botoşani reaminteşte că judeţul se află sub o avertizare meteorologică tip Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol până miercuri, la ora 14. În acest context, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Avioanele nu mai pot ateriza la Iași din cauza vremii. Mai multe curse au fost redirecționate

ACTUALIZARE 18:30 Mai multe curse aeriene care trebuiau să ajungă pe Aeroportul Internaţional Iaşi au fost redirecţionate, în cursul zilei de marţi, spre aeroporturile din Suceava şi Otopeni.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Iaşi, pe piste nu se poate ateriza din cauza unei probleme tehnice temporare a ILS (Instrument Landing System), fără de care nu se poate opera în siguranţă în condiţii de vreme rea.

Sistemul de aterizare instrumentală constă în emițătoare radio și semnale luminoase care sunt folosite pentru aterizarea în condiții de plafon de nori foarte jos ori vizibilitate scăzută din cauza ploii, ninsorii sau a ceții.

Până la ora 18:00, au fost redirecţionate zboruri ale unor aeronave care veneau de la Charleroi, Bergamo, Luton - Londra şi Otopeni, informează Agerpres.

Circulația rutieră între Predeal și Râșnov, închisă pentru autovehiculele cu tonajul peste 7,5 tone

ACTUALiZARE 16:30 Circulaţia rutieră pe DN73A, între Predeal şi Râşnov, este închisă până la ora 18:00 pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone cu restricţie de tonaj din cauza ninsorii abundente, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Marţi, 04.04.2023, CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe DN73A, până la ora 18:00, între Predeal şi Râşnov, km. 0+000 şi 19+910, pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe fondul ninsorii abundente”, spun reprezentanţii companiei de drumuri.

În prezent, se acţionează cu două ATB-uri şi un unimog pentru degajarea carosabilului.

Români care se întorceau din Italia cu mașina, ajutați de jandarmii montani să-și continue drumul

Doi români care se întorceau din Italia cu mașina au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani pentru a-și continua drumul spre casă, în judeţul Neamț. Autoturismul acestora, deși pregătit pentru iarnă, nu a mai făcut față condițiilor vremii și a fost tractat de autospeciala jandarmilor montani de la Lacu Roşu, pe DN 12C, Gheorgheni - Lacu Roşu, aproape de Vârful Pângăraţi, scrie Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt.adj.şef Gheorghe Suciu, a precizat că maşina era echipată de iarnă, dar la doi kilometri de Vârful Pângăraţi nu a mai putut urca, vehiculul fiind suprasolicitat. „Deşi aveau echipată maşina de iarnă, doi cetăţeni români ce se întorceau din Italia spre localitatea de domiciliu, la nici 2 kilometri de Vârful Pângăraţi, pe DN 12C, s-au trezit că nu mai pot urca, maşina fiind suprasolicitată. Maşina le-a fost tractată cu ajutorul autospecialei din dotarea postului de jandarmi, pe porţiunea ce urcă, de aici drumul fiind mai accesibil”, se arată în informarea IJJ.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean a recomandat şoferilor să nu pornească la drum fără maşina echipată corespunzător şi cu rezervă suficientă de combustibil în rezervor.

Circulaţia pe mai multe drumuri din Harghita se desfăşoară în condiţii de iarnă, în urma ninsorilor abundente care au afectat judeţul de marţi dimineaţa. Pe DN 12 C, de la Gheorgheni la limita cu judeţul Neamţ, zăpada frământată de pe carosabil ajunge şi la trei centimetri. ISU a anunţat că a fost emis un cod portocaliu, până miercuri, la ora 14,00, fiind prognozate ninsori abundente, temporar viscolite şi strat consistent de zăpadă. 

Pericol iminent de avalanșă în masivele Parâng, Retezat și Godeanu

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avertizat, marţi, asupra pericolului de avalanşă iminent apărut în masivele Parâng, Retezat şi Godeanu, în urma ninsorilor care au căzut în aceste zone, în ultimele 24 de ore, potrivit Agerpres.

Riscul de avalanşă este ridicat la altitudini mai mari de 1.400 de metri, în condiţiile în care stratul de zăpadă proaspăt aşternută măsoară 30-40 de centimetri. „A nins foarte mult, ceea ce a creat un pericol iminent de avalanşă. Zăpada proaspătă este grea, îmbibată cu multă apă, ceea ce determină un risc ridicat ca ninsoarea depusă să o ia la vale”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

El a recomandat turiştilor care practică sporturile de iarnă, în special schiul de tură, să amâne acest lucru cel puţin până la sfârşitul săptămânii viitoare, în aşa fel încât zăpada să aibă timpul necesar să se stabilizeze.

Judeţul Hunedoara se află sub avertizare meteo Cod Portocaliu de ninsori abundente la peste 1.400 de metri altitudine, până joi, 5 aprilie, la ora 14,00. Principala zonă vizată de aceste precipitaţii este sudul judeţului. Salvamontiştii din judeţul Hunedoara sunt prezenţi în staţiunile montane Parâng şi Straja, precum şi în bazele permanente de la Râuşor şi Alunii Negri, unde pot oferi sfaturi şi sprijin tuturor celor care au urcat la munte. 

Drum național închis din cauza ninsorilor

Zăpezile abundende din ultimele ore au închis un drum național din județul Brașov. Circulația este complet blocată pe DN73A, între Râșnov și Predeal.

Traficul este blocat, marţi, pe două dintre principalele artere naţionale de circulaţie din judeţul Braşov, pe DN 1 cauza fiind un TIR care nu poate avansa din cauza zăpezii, iar pe DN 73A - decizia autorităţilor de a închide temporar circulaţia, scrie Agerpres. 

Conform Poliţiei, pe DN 1, la km 147, un TIR nu mai poate avansa din cauza zăpezii, blocând sensul de mers dinspre Braşov spre Predeal, în condiţiile în care, din cauza zăpezii abundente, traficul pe DN 1 în judeţul Braşov s-a desfăşurat cu greutate încă de dimineaţă.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Braşov sunt la faţa locului şi dirijează circulaţia, facilitând deplasarea autoturismelor în mod alternativ pentru ambele sensuri de mers”, a transmis IPJ Braşov. În acelaşi timp, pe DN 73 A, începând cu ora 12.30, s-a luat măsura restricţionării circulaţiei autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată peste 7,5 tone. Conform DRDP Braşov, măsura este valabilă până la ora 15,00.

Ninge viscolit în Rânca. Utilajele acționează în permanență pentru degajarea carosabilului

În staţiunea Rânca, aflată pe Transalpina la peste 1.600 de metri altitudine, a început să ningă viscolit în cursul dimineţii de marţi, iar utilajele de deszăpezire acţionează în permanenţă în zonă pentru a asigura circulaţia în condiţii de siguranţă, au transmis reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, potrivit Agerpres. 

Potrivit sursei citate, şoferii care au schimbat cauciucurile de iarnă de la autovehicule sunt îndemnaţi să nu urce în zona montană, pentru a nu se expune pericolelor. „Ninge viscolit în Rânca din această dimineaţă, azi-noapte a nins liniştit pe zona montană, din această dimineaţă a început să sufle vântul cu putere, scăzând vizibilitatea foarte mult. Pe DN 67 C, între Novaci şi Rânca, avem patru utilaje care acţionează permanent pentru a asigura circulaţie în condiţii de siguranţă. Facem un apel la conducătorii auto să nu circule dacă şi-au schimbat anvelopele de iarnă, deci să nu vină pe zonele unde se înregistrează ninsori pentru că se expun la un real pericol”, a declarat Cristi Tudor, din cadrul DRDP Craiova.

El a adăugat că ninge şi în judeţul Vâlcea, pe DN 7 şi DN 17, în alte zone fiind ploi, dar se acţionează permanent pentru asigurarea scurgerii apelor pe de partea carosabilă pentru a nu se produce fenomenul de acvaplanare.

Vântul a doborât stâlpi și copaci în București

Pompierii ISU au avut 61 de intervenţii în Bucureşti şi Ilfov. Rafalele puternice de vânt au doborât 41 de copaci, 6 stâlpi, un cablu de electricitate și un semafor. 32 de mașini aflate în apropiere au fost avariate. Din cauza vântului extrem de puternic, mai mulți copaci au fost doborați la pământ si au căzut direct peste firele de înaltă tensiune, dar și peste autoturismele parcate în fata locuințelor.

Echipele ADP, în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituţii, degajează crengi rupte şi arbori doborâţi de furtună, a transmite Primăria Sectorului 1, potrivit Agerpres. 

Până în prezent, s-au înregistrat 22 de intervenţii pe străzile Athanasie Enescu intersecţie cu Hermann Oberth, Episcop Vulcan 26, Simion Bărnuţiu 14, Pieţei 60, Plaiul Muntelui 77, Ion Mihalache 146, Marinarilor 12-16, Nicolae Ionescu 13, Ficusului 42, Ficusului intersecţie cu Marinarilor, Alexandru Şerbănescu 45, Grigore Alexandrescu 7, Dornei 6, Luptătorilor 89, Prunaru (loc de joacă), Hrisovului 3, Mihai Viteazul 20, Aleea Someşul Rece 4-12, Calea Floreasca intersecţie cu George Călinescu, Băiculeşti 17, Atena 22, Înfrăţirii 23, se arată într-o postare pe Facebook a Primăriei Sectorului 1.

Pentru urgenţe se pot apela numerele de telefon 031/9440 (ADP Sector 1) şi 021/9540 (Poliţia Locală Sector 1).

Drum blocat, după ce un tir a fost răsturnat de vânt

Circulația rutieră este închisă pe șoseaua care leagă Timișoara de granița cu Serbia, după ce un tir s-a răsturnat din cauza vântului extrem de puternic.

Acoperișul unui bloc din Giurgiu a fost smuls de vânt

Intervenție a pompierilor din Giurgiu, după ce acoperișul unui bloc s-a desprins și risca să cadă peste trecători. „Pe timpul atenționării meteorologice de precipitații însemnate cantitativ și vânt puternic, în ultima oră pompierii au fost solicitați să intervină în următoarele situații: degajarea acoperișului unui balcon situat într-un bloc din strada Tineretului, la etajul IV. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu autospeciala pentru intervenție și salvare de la înălțime. Aceștia au îndepărtat acoperișul din tablă, care era deja desprins, punând în pericol siguranța trecătorilor; degajarea unor bucăți de tencuială de pe fațada unui bloc din strada Vasile Alecsandri, la etajul VIII. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu autospeciala pentru intervenție și salvare de la înălțime și o autospecială de stingere, dotată cu accesorii specifice ce pot fi folosite în astfel de cazuri”, au transmis autoritățile.

Avertizarea de Cod portocaliu de ninsori viscolite a fost extinsă

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a prelungit până miercuri valabilitatea Codului portocaliu de ninsori abundente, avertizarea fiind extinsă şi la regiunea Moldovei. Potrivit meteorologilor, în intervalul 4 aprilie, ora 10:30 - 5 aprilie, ora 14:00, în cea mai mare parte a Moldovei şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în special la altitudini de peste 1400 m, va continua să ningă, temporar viscolit (rafale de peste 55...65 km/h), şi se va depune strat consistent de zăpadă.

De asemenea, o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori vizează cea mai mare parte a ţării tot până miercuri după-amiaza. Potrivit ANM, vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea şi local în Oltenia şi Moldova unde rafalele vor depăşi 55...65 km/h şi pe arii restrânse 70...75 km/h. La munte, în Transilvania şi local în Maramureş vor fi precipitaţii, predominant ninsori, temporar viscolite şi se va depune strat de zăpadă, scrie Agerpres.

În restul ţării, local şi temporar vor fi precipitaţii, moderate cantitativ, sub formă de ploaie în sud şi sud-est şi mixte în rest. În vest, vântul va avea intensificări de scurtă durată. Pe de altă parte, ANM a emis şi o informare meteo valabilă până în 8 aprilie care vizează o vreme deosebit de rece, cu temperaturi care vor fi cu 8...12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a ţării vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45...55 km/h îndeosebi în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului şi al Olteniei, precum şi la munte.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri