Video Gravidă moartă pe patul de spital, în Maternitatea Botoșani. Medicul care era de gardă a fost concediat după 4 luni

Data actualizării: Data publicării:
alexandra ivanov fotografie inmormantare
Alexandra Ivanov era însărcinată în 3 luni și avea acasă alți 3 copii. Sursa foto: Botosani News

Medicul care era de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost demis. Decizia conducerii spitalului vine la 4 luni de când tânăra de 25 de ani, gravidă în 13 săptămâni, s-a stins în chinuri pe patul de spital, după 7 ore de dureri în care nimeni nu a băgat-o în seamă. Moartea ei a stârnit un val de revoltă națională, dar și anchete în lanț: spitalul a fost amendat cu 42.000 de lei, managerul de la acea vreme a fost schimbat imediat, iar medicul care era de gardă în acea noapte este cercetat penal. "Cazul nu e legat de o eroare medicală, ci de o lipsă de interes şi empatie", spunea, în vară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Decizia de desfacere a contractului de muncă a fost luată în baza unei propuneri venite din partea Comisiei de disciplină din spital, pe motiv că medicul nu și-ar  fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. Doctorița care era de gardă în acea noapte este considerată, așadar, vinovată de moartea tinerei.

"La nivelul Comisiei de Disciplină a Spitalului a fost demarată o anchetă legată de decesul Alexandrei Ivanov la Maternitatea din Botoșani. A fost anchetat personalul medical care a desfășurat activitatea medicală în data de 18 august 2023. Săptămâna trecută ne-a fost adus la cunoștință raportul întocmit de Comisia de Disciplină a Spitalului Județean, iar în urma raportului comisiei de anchetă s-au făcut propuneri pentru cele trei persoane: infirmiera, asistenta și medicul de gardă. În ceea ce privește asistenta s-a luat o măsură de sancționare cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni, iar în ceea ce o privește pe doamna doctor aflată de gardă pe 18 august s-a hotărât să i se desfacă contractul individual de muncă, începând cu data de 1 decembrie”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, pentru BotoșaniNews.

Doctorița este cercetată penal pentru ucidere din culpă, ancheta fiind făcută de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. 

Alexandra Ivanov avea 25 de ani și era însărcinată în luna a treia. În noaptea de 17 spre 18 august, tânăra a început să sângereze. Era ora 22:51. A sunat la 112 și, la ora 23:05, era deja în grija medicilor de la Spitalul Municipal Botoșani. A urmat o noapte de dureri, în care medicii au ignorat-o rând pe rând. La ora 07:30,  tânăra a intrat în șoc, iar 50 de minute mai târziu a fost declarat decesul.

În cele 7 ore de chin, Alexandra implorase medicii să o ajute. Dovadă sunt mesajele găsite în telefonul ei, trimise doctorilor în noaptea de dinaintea tragediei. "Nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet" îi scrisese tânăra medicului de gardă, cu doar 4 ore înainte să moară. 

Totodată, salariul asistentei care a fost de gardă în acea noapte a fost diminuat cu 10% timp de 3 luni, anunță actuala conducerea a spitalului din Botoșani. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri