Guvernul atrage atenția că e nevoie de implicare mai mare în educație pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și xenofobiei

Data publicării:
Nicolae Ciucă face declarații.
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Șase dintre principalele 36 de acțiuni din strategia pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură au fost finalizate, anunță Guvernul, care semnalează însă că este nevoie de o implicare susținută în educație pe aceste aspecte.

Concluziile sunt cuprinse într-un raport privind evoluția în perioada mai-noiembrie a implementării acțiunilor cuprinse în strategia menționată.

"În perioada supusă evaluării, la reuniunile Comitetului interministerial, au participat specialiști renumiți în domeniul cercetării și prezervării memoriei Holocaustului, dar și un supraviețuitor al Holocaustului", potrivit unui comunicat al Guvernului.

Din cele 36 de acțiuni principale, șase au fost finalizate, 13 sunt în derulare, 10 au fost parțial implementate, iar 7 sunt la început.

"Capabilitățile instituționale dezvoltate pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și-au demonstrat viabilitatea, iar activitatea grupurilor de lucru interne și/sau interinstituționale a înregistrat o evoluție pozitivă. De asemenea, s-au înregistrat progrese și în ceea ce privește dezvoltarea unor metodologii de identificare, raportare și evaluare mai eficiente a incidentelor și tendințelor. Nu în ultimul rând, România a continuat să se implice în eforturile europene și internaționale pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Deși se constată o evoluție pozitivă în ceea ce privește implementarea acțiunilor prevăzute în Planul aferent Strategiei naționale, se impune precizarea că există, în continuare, acțiuni care înregistrează întârzieri, în special în domeniul educațional. În acest sens, este nevoie de o implicare susținută din partea celor responsabili, astfel încât decalajele să fie eliminate.

Guvernul României rămâne ferm angajat în direcția combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, prezervării memoriei Holocaustului, precum și promovării educației și cercetării despre Holocaust", potrivit sursei citate.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri