Sari la conținut
News Alert

Abuzul în serviciu, dezbătut de CCR | A. Zegrean: Citiți deciziile, veți afla multe lucruri înainte ca noi să le spunem

„Voi (jurnaliștii, n.r.) faceți caz, nu noi facem. Noi nu facem caz dintr-un dosar. Le luăm pe toate ca atare. Unele vă interesează, altele nu. De ce ziceți că facem caz?”, le-a spus Augustin Zegrean jurnaliștilor, referitor la excepția de neconstituționalitate ridicată de Alina Bica, fostă șefă a DIICOT.

Întrebat dacă definiția abuzului în serviciu este clară, președintele CCR a răspuns: „Citiți-o și vedeți dacă o înțelegeți, dacă nu o înțelegeți veniți să o explic.”

Augustin Zegrean a mai spus că CCR poate face schimbări în privința legii. „Curtea poate să revină asupra unei decizii anterioare, poate să-și schimbe practica. Se întâmplă la orice curte din lume, pentru că dreptul nu zace, se dezvoltă, este în permanentă dezvoltare, trebuie adaptat la lume”, a precizat el.

Referitor la faptul că în 2010 Curtea a respins aceleași excepții, Augustin Zegrean a răspuns că „e bine că citiți deciziile. De când vă spun: citiți deciziile și veți afla multe lucruri înainte ca noi să le spunem.”

Întrebat dacă legea este clară, președintele CCR a spus că „depinde cine o citește.”

De asemenea, Augustin Zegrean a mai spus că „incriminarea unor fapte sau dezincriminarea acestora este atributul legiuitorului”, întrebat dacă și România ar trebui să aplice sancțiunea administrativă, așa cum se practică în alte țări europene.