Adrian Năstase, George Becali și Relu Fenechiu ar putea primi bani pentru că au fost la închisoare

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Statul român se pregăteşte să le achite compensaţii financiare deţinuţilor care au suportat condiţii grele în penitenciare şi nu au beneficiat de reducerea pedepselor. Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege în acest sens. Bani pentru timpul petrecut după gratii ar putea primi inclusiv foşti condamnaţi celebri precum Adrian Năstase, Relu Fenechiu sau George Becali.

Legea recursului compensatoriu îi vizează pe cei care sunt închişi în condiţii grele din iulie 2012. Tututor li se scad 6 zile din pedeapsă pentru fiecare 30 petrecute în celule improprii. Legea a intrat în vigoare anul trecut, pe 19 octombrie, aşa că toţi care au ieşit din penitenciare înainte de această dată, dar au stat şi ei în condiţii dificile în închisoare, ar putea fi recompensaţi. Nu mai pot câştiga zile libere, aşa că ar putea primi bani.

„Avem exemplele altor state, Ungaria, Italia care au dat și 5 euro pe zi de detenție necorepunzătoare”, spune Tudorel Toader, ministrul justiţiei.

Sumele vor fi stabilite după ce Administraţia Penitenciarelor va afla exact numărul al celor care trebuie despăgubiţi.

„În momentul în care avem numărul total de zile necorespunzătoare, atunci vedem impactul și apreciem cât e suma de despăgubit”, afirmă Tudorel Toader, ministrul justiţiei.

A propune despăgubiri sau premii pentru infractori mi se pare şi imoral şi inoportun la momentul acesta”, spune Sorin Dumitraşcu, lider sindicat ANP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri