Sari la conținut

Adrian Severin, 4 ani de închisoare cu executare. Reacția fostului europarlamentar

Fostul europarlamentar a fost condamnat pentru trafic de influență. Decizia instanței este definitivă.

ACTUALIZARE. Adrian Severin s-a predat la poliție.

„Mi se pare o nebunie, dar nu mi-e frică defel. Mie mi-e frică pentru soarta României, nu pentru închisoare”, a spus el după condamnare.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv miercuri, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat „să-și vândă serviciile" jurnaliștilor care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby. După ce înregistările au fost publicate, eurodeputatul austriac şi cel sloven au demisionat din Parlamentul European. Nu şi Adrian Severin, care a susţinut tot timpul că dosarul pentru care este acum trimis în judecată este o înscenare

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg.

Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din PE renunțând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de „o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politică"

Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2013. În primă înstanță, judecătorii l-au condamnat pe fostul europarlamentar la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.