Aleșii, interceptați doar cu știrea lor. Monica Macovei: Această practică nu există în nicio țară europeană

Data publicării:
monica macovei la digi

„Din perspectiva DNA, problema cea mai mare, pe dispoziţiile noului Cod de procedură penală, vizează situaţia interceptărilor atunci când vorbim de cercetarea unor miniştri, de exemplu. Pentru că legea ne obligă să începem urmărirea penală înainte de a face interceptări telefonice. Or, în cazul miniştrilor, nu putem începe urmărirea penală dacă nu obţinem, în prealabil, o autorizare din partea Parlamentului sau a Preşedintelui României, atunci când ministrul respectiv are şi calitatea de senator sau deputat sau a comis fapta în timpul exercitării mandatului de ministru. Practic va fi imposibil să facem astfel de dosare”, a declarat Kovesi.

Subiectul a fost discutat în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24:


Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz susține că noul Cod de procedură penală a fost discutat cu Uniunea Europeană.

Europarlamentarul Monica Macovei dă însă asigurări că prevederea referitoare la interceptări nu există nicio țară europeană.

„În principiu, cred că este corect ca orice om interceptat să fie pus nu în gardă, ci în anchetă. Atunci cum interceptăm? Când? Când avem o suspiciune. Atunci să interceptăm până și președintele?”, se întreabă Bogdan Niculescu Duvăz. „Președintele țării s-ar putea să poarte anumite discuții sau ministrul Apărării sau de Interne care să ceară un grad de confidențialitate care să nu permită să fie interceptat oricând și oriunde”, a argumentat deputatul, în opinia căruia numai un judecător poate să discearnă.

Orice anchetă are două părți, a explicat Monica Macovei. „Una de acte prealabile, care are în mare parte un caracter confidențial și în care persoana nu știe că e anchetată – atunci se fac filmări și interceptări. E firesc să fie așa, că dacă îmi spui că mă anchetezi, îmi închid telefoanele și nu mai vorbesc la telefon sau îmi iau alte măsuri. Asta e în toată lumea. Asta, sigur, cu mandat de la judecător. După care, ai adunat suficiente probe și începi urmărirea penală. Dna Kovesi s-a referit la urmărirea penală. După ce procurorul începe urmărirea penală împotriva lui X pentru fapta 1,2,3, este obligat să-l anunțe de îndată că a început urmărirea penală. Lăsând miniștrii la o parte, unde îți trebuie avizul Parlamentului, pe primar, de exemplu, îl va anunța că a început urmărirea penală și, potrivit acestei modificări, numai după aceea poți să-l interceptezi, când el știe. E degeaba, e inutilă, au șters, practic, această instituție”, a explicat Monica Macovei.

Modificarea apare în legea de aplicare a noului cod de procedură penală, a afirmat Monica Macovei.

Un scandal similar referitor la interceptări a apărut și în 2007, când ministru al justiției era Tudor Chiuariu.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, președinte al comisiei juridice din Senat, a declarat, joi seara, la Digi24, că că în sesiunea trecută, la Senat a fost adoptată legea privind punerea în aplicare a Legii de procedură penală, cu prevederi „care poate ar fi dat naștere unor controverse la fel de mari (ca acelea stârnite de amendamentele aduse de Camera Deputaților la Codul penal - n.r.), dacă n-ar fi fost dezbătute timp de mai multe săptămâni, în ședințe care au durat trei-patru ore”. În felul acesta, a subliniat liberalul, au fost evitate surprizele și controversele.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri