Sari la conținut

Alina Bica vrea să scape de arestul preventiv

Magistraţii Curţii Supreme vor judeca astăzi cererea acesteia de eliberare. O solicitare similară au formulată şi ceilalţi patru inculpaţi din acest dosar.  

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată

Reamintim că fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată în dosarul în care este arestată. Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu, iar procurorii DNA îi impută semnarea actului prin care omul de afaceri Stelian Gheorghe, un apropiat al fostului soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a primit o despăgubire supraevaluată cu 60 de miliaone de euro.

DNA are suspiciuni de luare şi dare de mită în legătură cu despăgubirea de peste 90 de milioane de euro primită de omul de afaceri Gheorghe Stelian. Mai exact, prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, mama lui Alin Cocoş, ar fi vândut un teren de peste 4.400 de metri pătraţi, în Snagov, unor apropiaţi de-ai Alinei Bica.

Terenul care a ajuns, prin interpuşi, la fosta şefa a DIICOT ar fi fost, de fapt, răsplată pentru ajutorul dat de magistrat lui Gheorghe Stelian în 2011. Atunci, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor i-a aprobat acestuia dosarul întocmit pe baza unei expertize trucate, care tripla artificial valoarea terenului. Este chiar dosarul care i-a adus Alinei Bica un mandat de arestare şi pierderea funcţiei. De altfel, relaţia strânsă a procurorului cu politicianul Elena Udrea a fost recunoscută de fosta candidată la prezidenţiale.

Dosarul „Alina Bica”. Victor Ponta: Nu am date despre implicarea lui Liviu Dragnea. Orice ministru urmărit penal pleacă

Fosta şefă a DIICOT apare alături de alte nume grele. Omul de afaceri Ioan Niculae, cercetat de DIICOT încă din 2012 în dosarul "Gazelor ieftine", ar fi intervenit la şefa parchetului prin intermediul vicepremierului Liviu Dragnea. Trei milioane şi jumătate de euro i-ar fi oferit afaceristul Alinei Bica pentru a se asigura că cercetările sunt tergiversate suficient de mult pentru ca faptele, săvârşite între 2006 şi 2010, să se prescrie. Mai mult, există date în noul dosar penal potrivit cărora fostei şefe a DIICOT i s-ar fi promis, pentru ajutorul său, cea mai mare funcţie din Ministerul Public - procurorul general al României. Liviu Dragnea a negat existenţa vreunei implicări.