ANALIZĂ. Costurile influențării justiției: de la 1 milion de euro la o simplă ciocolată

Data publicării:
instanta

Pe primul loc în topul mitei din justiţie se află Veronica Cîrstoiu, cea care, spun procurorii l-ar fi scăpat şi pe Dinel Staicu de condamnarea la şapte ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Religiilor.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti ar fi primit peste un milion de euro pentru a ajuta mai multe persoane sa câştige procese. Procurorii spun ca fiul ei îi era complice la luarea de mită.

Anul trecut, Veronica Cîrstoiu şi fiul ei, Florin Cergan, au fost arestaţi. Alte două magistrate de la Curtea de Apel Bucureşti, Viorica Dinu şi Antonela Costache, sunt acuzate că şi-au vândut deciziile pe bani grei.

Petreceri la Moulin Rouge, excursii în Malaezia, haine de blană, poşete şi pantofi de la celebrii creatori de modă ai Parisului. Ar fi fost monede de schimb pentru sentinţele favorabile date de judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, de la Curtea Supremă, pentru un om de afaceri din Botoşani. Judecătoarele sunt acum anchetate, iar procurorii au pus sechestru pe 5.000 de euro în cazul Gabrielei Bârsan.

La polul opus sunt magistraţii care au dat sentinţe favorabile în schimbul unor mici atenţii. O ciocolată i-a fost de ajuns judecătorului Bogdan Bărbuţă pentru a împroprietări ilegal o persoană din Rădăuţi. Procurorii anticorupţie spun că magistratul ar fi dat 25 de hotărâri judecătoreşti într-o singură zi pentru o sticlă cu lichior, câteva ouă sau o găină.

Magistratul de la Judecatoria Rădăuţi a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă, dupa ce a fost audiat o noapte întreagă la DNA.

Cel mai recent caz care aduce în discuţie corupţia din justiţie este cel în care este implicat fratele preşedintelui. Procurorii spun că familia Anghel i-ar fi plătit 600.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât Bercea Mondial să scape de pedeapsa de aproape nouă ani, pe care o primise pentru tentativă de omor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri