Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA într-un nou dosar

Data actualizării: Data publicării:
ips teodosie
IPS Teodosie. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Arhiepiscopul Tomisului a pus sub urmărire penală de DNA Constanța într-un nou dosar. IPS Teodosie este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată.

IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Arhiepiscopul Tomisului a fost pus sub urmărire penală, miercuri, de către Direcția Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, alături de alte două fețe bisericești.

Inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată, acestea sunt acuzațiile aduse lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale).

De asemenea, Neculai Poalelungi, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), este urmărit penal în acest dosar pentru săvârșirea infracțiunilor de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, a fost pus și el sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

În februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei.

„În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016. Concret în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective”, se arată în comunicatul DNA.

„În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora”, precizează procurorii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri