Baroul Bucureşti discută excluderea lui Adrian Năstase din avocatură

Data publicării:
nastase-2

Membrii Baroului Bucureşti se reunesc luni pentru a decide dacă fostul premier Adrian Năstase va fi sau nu exclus din avocatură în urma condamnării în dosarul Trofeul Calităţii. Imediat după executarea pedepsei cu închisoarea, Năstase s-a autosuspendat din barou, dar nici o comisie din cadrul instituţiei nu a dat până acum vreun verdict clar în acest sens.

Actualizare 12.49. „Condamnatul Adrian Năstase este o rușine pentru profesia de avocat și trebuie exclus din avocatură. Baroul București își pierde credibilitatea și legitimitatea dacă decide astăzi să nu-l excludă pe condamnatul Năstase”, scrie Monica Macovei, pe contul de Facebook.

Monica Macovei aduce drept argument Legea 51/1995, art. 14, lit. a), care obligă Baroul București să-l excludă pe condamnatul Năstase din avocatură pentru că a fost „condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

„Este evident că menținerea în barou a unui avocat condamnat definitiv aduce atingere prestigiului profesiei și scade încrederea opiniei publice în profesia de avocat. În plus, prin menținerea lui Năstase în avocatură, avocații onești și profesioniști și-a pierde nejustificat credibilitatea în fața românilor”, scrie Monica Macovei.

_____________

Aduce sau nu atingere demnităţii de avocat condamnarea lui Adrian Năstase? Este întrebarea la care membrii unei comisii speciale a Baroului Bucureşti ar trebui să răspundă, după ce vor studia motivările instanţei prin care fostul premier a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. Ei trebuie să studieze în întregime toate soluţiile pronunţate.

La ultima întâlnire, membrii Baroului Bucureşti au decis să înfiinţeze o comisie specială care să analizeze cazul şi să ia o decizie clară. Discuţiile au durat peste cinci ore, fără să aducă însă un rezultat clar. În urmă cu câteva săptămâni, o decizie a fost din nou amânată în urma lipsei de cvorum.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Sentinţa în dosarul Trofeul Calităţii a fost motivată în noiembrie anul trecut. În acest moment, Adrian Nastase s-a autosuspendat din rândul avocaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Celine Dion, în vizită la Luvru, înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, unde e așteptată să cânte
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Halle Berry, imagini virale la 20 de ani de când a fost lansat „Catwoman”. A pozat topless, iar fanii au fost...
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Ciolacu îi răspunde lui Ciucă: „Prea multe discuţii despre linii roşii. Acest guvern nu este al vreunui...