Cât va mai rămâne Elena Udrea în arest în Costa Rica. Efectele deciziei din România

Data actualizării: Data publicării:
arestare udrea strada costa rica foto diario extra
Elena Udrea, în Costa Rica

Elena Udrea şi Alina Bica vor mai rămâne o vreme, probabil destul de scurtă, în arest în Costa Rica, până când autorităţile din România le vor informa pe cele din Costa Rica despre decizia de suspendare a executării pedepselor în cazul celor două.

Totodată, România va trebui să informeze care e pozitia ţării cu privire la cererea de extrădare, dacă o suspendă până la o nouă decizie definitivă sau dacă renunţă complet la ea.

Laura Vicol, avocatul Alinei Bica: La Alina Bica, procedural vorbind, nu vreau să speculez când spun aceste lucruri, nu am apucat să citesc exact care este procedura în asemenea cazuri. În mod normal, Ministerul Justiţiei, pe procedura pe care s-a cerut încarcerarea Alinei Bica în Costa Rica în urma mandatului de condamnare definitivă, ar trebui să trimită această hotărâre a ICCJ către Ministerul de Justiţie din Costa Rica.

Punerea de îndată în libertate nu este interpretabilă, iar Alina Bica trebuie eliberată în mod urgent.

Reporter: În această situaţie am putea să ne aşteptăm să revină în ţară?

Laura Vicol: Cu siguranță!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, suspendarea executării pedepsei în cazul Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare.

Elena Udrea este închisă în închisoarea Vilma Curling (Păstorul cel bun), după ce a fost arestată în baza mandatului internațional care a fost emis pe numele ei. Ea a cerut azil politic în Costa Rica și acum așteaptă un răspuns al autorităților din Costa Rica în ceea ce privește cererea de extrădare formulată de justiția din România.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate în Costa Rica după ce poliţia locală a pus în aplicare o cerere a Interpol.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă ea a părăsit România, cerând azil politic în Costa Rica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri