CE cere României să aplice legislaţia privind confiscarea bunurilor dobândite prin infracţiuni

Data publicării:
sediul comisiei europene
Sediul Comisiei Europene. Foto: GettyImages

Comisia Europeană a trimis joi un aviz motivat autorităţilor din România şi Bulgaria în care solicită celor două state să pună integral în aplicare legislaţia UE privind blocarea temporară (îngheţarea) şi confiscarea instrumentelor şi a produselor infracţiunilor săvârşite în UE (Directiva 2014/42/UE), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

comisia europeana sediu
Statele membre trebuiau să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 4 octombrie 2015. - Foto: GettyImages

Directiva instituie norme minime privind îngheţarea bunurilor în vederea unei posibile confiscări ulterioare şi privind confiscarea bunurilor în materie penală. Datorită reglementărilor UE în vigoare, autorităţile naţionale pot să confişte şi să recupereze cu mai multă uşurinţă produsele şi instrumentele provenite din săvârşirea de infracţiuni în UE.

Potrivit legislaţiei UE, „produse” înseamnă orice avantaje economice obţinute direct sau indirect din săvârşirea unei infracţiuni, iar „instrumentele” sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infracţiuni.

Îngheţarea şi confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracţiuni îi privează pe infractori de activele dobândite ilegal.

Acesta este un mijloc esenţial de combatere a criminalităţii (organizate) şi, totodată, o modalitate de a împiedica spălarea şi reinvestirea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în activităţi comerciale licite sau ilicite.

Statele membre trebuiau să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 4 octombrie 2015.

Cu toate acestea, Bulgaria şi România nu au comunicat Comisiei nicio măsură naţională de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat autorităţilor naţionale ale acestor ţări. Bulgaria şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Executivul comunitar poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la această chestiune.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri