Sari la conținut

Centre corecţionale pilot construite cu bani norvegieni

Patru centre corecţionale pilot, în valoare de 31,8 milioane de euro, vor fi construite în următorii ani în România, cu finanţare de la Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în baza unui memorandum semnat între cele două ţări, scopul fiind de a furniza servicii de reintegrare socială persoanelor încarcerate sau foştilor deţinuţi, scrie News.ro.

puscarie crop

Patru localităţi din ţară vor fi beneficiarele unor centre corecţionale pilot în cadrul „Programului pentru Justiţie”, inclus în memorandumul de înţelegere cu privire la implementarea Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, semnat între România şi Norvegia. Scopul construirii celor patru unităţi de detenţie este îmbunătăţirea capacităţii sistemului penitenciar şi a celui de probaţiune de a furniza servicii de reintegrare socială deţinuţilor, foştilor deţinuţi şi persoanelor aflate sub supravegherea serviciilor de probaţiune.

Promotorul proiectului este Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), având ca partener Direcţia Naţională de Probaţiune (DNP). Astfel, cele două instituţii vor trebui să finalizeze, în următoarele cinci luni, o ”notă concept” ce va cuprinde activităţile ce se vor implementa, rezultatele şi indicatorii de atins.

La sfârşitul acestei săptămâni, a avut loc, la Vaslui, o primă consultare cu toţi factorii decidenţi implicaţi în proiect, respectiv reprezentanţi ai ANP, DNP, Penitenciarului Vaslui, Serviciului de Probaţiune Vaslui, precum şi ai autorităţilor locale vasluiene.

„În cadrul întâlnirii, au fost prezentate activităţile care urmează a fi derulate în cadrul proiectului şi au fost analizate propunerile concrete de colaborare pe care invitaţii le-au anticipat a se derula pentru implementarea cu succes a proiectului. Propunerile şi observaţiile făcute de participanţi, fiecare pe zona sa de responsabilitate şi competenţă instituţională, au fost reţinute, urmând a fi centralizate şi discutate în cadrul unei consultări la nivel naţional, în cursul lunii ianuarie, consultare în care vor fi implicaţi şi reprezentanţi ai ministerelor de resort, autorităţile publice centrale şi societatea civilă. Concluzia preliminară la care au achiesat toţi participaţii a fost că implementarea acestui proiect în Vaslui poate avea o serie întreagă de avantaje, printre care contribuţia la o comunitate mai sigură, prin reducerea infracţionalităţii, dar şi creşterea calităţii vieţii în rândul comunităţii locale prin creşterea numărului de locuri de muncă precum şi prin reintegrarea socială a foştilor deţinuţi”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Centrul corecţional de la Vaslui va presupune contrucţia unui nou corp de clădire, cu 200 de locuri, pentru persoane adulte clasificate în regim deschis şi semideschis şi birouri pentru reprezentanţii Serviciului de Probaţiune.