Sari la conținut

Cerere de sesizare a CCR: OUG 14 s-a dat la „presiunea a 0,1% din populația ţării”

Luiza Căzănescu, prima persoană care a cerut în instanță suspendarea OUG 14, cere și sesizarea Curții Constituțională pe tema ordonanței care abrogă controversatele modificări aduse Codului penal. Femeia spune că OUG 14 a fost adoptată „la presiunea străzii care reprezintă 1% din populația care a votat si susținut Guvernul” și a „0.1% din populația țării”.

Luiza Căzănescu este acuzată de complicitate la abuz în serviciu și condamnată în prima instanță la trei ani și două luni de închisoare.

La dezbaterea publică pe tema Ordonanței 13, în 30 ianuarie, aceasta îi spunea lui Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiției: „Vă rog să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, să vă gândiţi la populaţie, să vă gândiţi că oamenii de afaceri români au fost distruşi şi li s-au înscenat dosare”.

În contestaţia depusă la instanță, Luiza Căzănescu apreciază că ordonanţa este de natură să perturbe grav funcționarea unui serviciu public, dar şi că din cauza ei nu mai poate beneficia de legea penală mai favorabilă. În plângerea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Luiza Căzănescu cere şi sesizarea CCR pe motiv că actul normativ obstrucţionează bunul mers al actului de justiţie.

OUG 14/2017 este criticabilă pentru neconstituţionalitate, prejudiciul pentru mine fiind iminent, alături de prejudiciul moral (al cetăţenilor civilizaţi care nu ies în stradă fără autorizaţie şi care nu şi-au folosit copiii minori pentru a obţine abrogarea OUG13). (...) Nu mai pot beneficia de legea penală mai favorabilă”, s-a plâns Luiza Căzănescu instanţei.

„Adoptarea OUG 14 împiedică realizarea rolului constituțional al organelor abilitate de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra drepturile ai libertățile cetățenilor, având în vedere că OUG 14 s-a dat la presiunea străzii care reprezintă 1% din populația care a votat si susținut Guvernul, iar sesizările CSM, ale președintelui și ale Avocatului Poporului au fost respinse”, se mai arată în contestație. Aceasta nu a primit încă un termen de judecată în fața instanței.

„Actul normativ îmi crează un prejudiciu moral și material imens si obstructioneaza bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoanele care sunt cercetate nu beneficiază de politică penală stabilită de guvern și abrogată la presiunea a 0,1% din populația țării, încălcând drepturile constituționale”, se mai arată în motivare.

Ordonanţa 14 a abrogat Ordonanţa 13, prin care Guvernul a încercat modificarea legii penale, în special în ceea ce privește abuzul în serviciu, stabilind un prag minim al prejudiciului de 200.000 de lei și reducând pedepsele și termenul de prescripție pentru această infracțiune.

Luiza Căzănescu nu este singura care a constestat OUG 14, dar este prima. După ea, și fostul primar din Năvodari a cerut suspendarea actului. Nicolae Matei, condamnat anul trecut la un an şi şase luni de închisoare cu executare.

DNA l-a cercetat şi l-a trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu în formă continuată - tentativă la infracţiunea de abuz, dare de mită şi constituiere de grup infracţional organizat. A fost, însă, eliberat în august, anul trecut.

Acum, fostul edil a depus două cereri de suspendare şi anulare a Ordonanţei 14, care încă nu au primit termen de judecată.