Cine sunt procurorii care îi vor ancheta pe colegii magistrați

Data publicării:
dosare procurori

Opt procurori cu cel puţin 18 ani de experienţă fiecare se vor ocupa de anchetarea colegilor magistraţi. Comisia Iordache a votat, joi, înfiinţarea unei structuri speciale în cadrul Parchetului General. Noua secţie va investiga exclusiv acuzaţiile aduse procurorilor şi judecătorilor, iar conducerea ei va fi numită şi revocată de plenul CSM.

Propunerea a fost prezentă şi în proiectul de modificare a legilor justiţiei făcut de ministrul Tudorel Toader şi a fost dur criticată de Parchetul General, DNA şi instanța supremă.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat joi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară. „După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate: „În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.

Înființarea secței pentru investigarea unor infracțiuni din justiție a fost votată de parlamentarii puterii, din PSD și ALDE, de UNJR (Uniunea Națională a Judecătorilor din România) și respinsă de Parchetul General și CSM.

Această secție va fi în subordinea Parchetului General și va fi finanțată din bugetul Parchetului General, dar va avea un șef propriu. Procurorul-șef al acestei secții va fi numit de către plenul CSM și revocat tot de plenul CSM. Secția va avea opt procurori și în total 20 de angajați.

Procurorii secţiei speciale trebuie să aibă cel puţin 18 ani de experienţă în funcţia de procuror şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar.

„Argumentele care justifică înființarea acestei secții sunt acelea prezentate de asociațiile profesionale: presiunea pe care o simt în sala de judecată din partea anumitor parchete – de aceea credem că trebuie să fie o instanță independentă”, a explicat Florin Iordache, președintele comisiei speicale.

Opoziţia a votat împotriva propunerii. Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.

„Practic, competența DNA, în cazul în care în fapte de corupție sunt implicați magistrați, este evaporată. Este o lovituruă care se încearcă la adresa competenței DNA”, este de părere fostul ministru al justiției, deputatul PNL Cătălin Predoiu.

„Prin faptul că se preiau de la DNA atribuții importante, prin faptul că se reglementează o secție specială în cadrul Parchetului General se destabilizează acest sistem judiciar”, subliniază deputatul USR Stelian Ion.

Nu susţine ideea nici cel care ar urma să se ocupe de această secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie.

„Se pare că dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistrații”, a arătat Augustin Lazăr, procurorul general. „Într-o asemenea procedură de urgență vă dați seama că aceasta înseamnă că există o voință ca în câteva zile să se întâmple ceva și să avem legi noi care, fără îndoială, vor pune independența justiției sub un semn de întrebare”, a continuat procurorul general. Puterea politică se grăbeşte să pună sub control justiţia, mai acuză procurorul general al României. Toate deciziile pe care Parlamentul le ia în aceste zile, în procedură de urgenţă, ameninţă independenţa procurorilor, spune Augustin Lazăr.

Legea privind organizarea judiciară a fost discutată pentru a doua oară în comsia parlamentară specială. Aleşii speră ca săptămâna viitoare să reuşească să facă raportul final, care urmează să fie supus votului în plen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri