Comisia de la Veneția: Legile justiției au fost făcute în grabă și fără transparență

Data actualizării: Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Comisia de la Veneţia a publicat în urma cu puțin timp raportul privind modificările aduse atât codurilor penale, cât şi legilor justiţiei. Experţii critică dur modificările adoptate de Parlament.

statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute în grabă, fără transparenţă şi fără să ţină cont de opinia sistemului judiciar, acuză specialiştii. Mai mult, au dus la divizarea societăţii şi la ciocniri între instituţiile statului, aşa că specialiştii fac apel la calm şi deschidere spre dialog.

Comisia de la Veneţia constată, printre altele că autorităţile române au continuat procedura de legiferare şi adoptare a modificărilor aduse legislaţiei din justiţie în ciuda apelurilor repetate ale instituţiilor europene (inclusiv GRECO) de a asigura o consultare largă. Alte aspecte ignorate de coaliţia de guvernământ de la Bucureşti, aşa cum e reliefat în documentele finale date publicităţii azi, au fost solicitările de amânare a adoptării actelor normative rezultate până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia, ori acceptarea de către România a consultanţei de specialitatepe care o puteau oferi experţii forului european.

CITIȚI ȘI: Ce spune Comisia de la Veneția despre interdicția ca persoanele condamnate să ocupe funcții publice

Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală

Nu au fost analizate toate cele aproape 300 de amendamente din Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală. Au fost analize doar amendamentele care au stârnit cele mai multe controverse și care au fost recomandate de specialiști atunci când experții care au redactat acest raport preliminar au fost în vizită la toate instituțiile din sistemul judiciar și au discutat la momentul respectiv și cu parlamentarii din comisia condusă de Florin Iordache.

Recomandarea principală - autorităţile din România să reevalueze modificarea codurilor, mai ales că ea este necesară, având în vedere numeroase decizii ale CCR încă netranspuse în legislaţie.

Una dintre reevaluări este referitorare la secretizare completă a datelor legate de anchetă, de asemenea e recomandată schimbare procedurilor care limitează modul în care pot fi folosite, în cadrul anchetei penale, filmări de pe camere de supraveghere.

Sunt criticate redefinirile propuse la infracțiuni de corupție precum luarea de mita, abuzul în serviciu și expertii atrag atentia că daca unele modificări ar intra în vigoare, practic ar pune România în situația în care și-ar încălca obligațiile pe care și le-a asumat atunci când a aderat la diverse tratate internaționale legate de combaterea corupției.

Legile justiției

Despre legile justiției, experții spun, că deși au fost îmbunătăţite după criticile iniţiale şi după o serie de decizii ale CCR, nu este greu de observat pericolul ca, împreună, o serie de instrumente să pună presiune pe judecători şi procurori şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

Recomandări: - modificarea Constituţiei şi a modului de numire a procurorilor şefi - implementarea de condiţii suplimentare pentru răspunderea magistraţilor - renunţarea la pensionarea anticipată - renunţarea la secţia specială pentru investigarea magistraţilor

Rapoartele finale ale Comisiei de la Veneția pe România:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...