Comisia Europeană cere României să sigileze și să ecologizeze în 4 luni 48 de gropi de gunoi ilegale care trebuiau închise din 2009

Data publicării:
Landfill Sites In The South Are In Danger Of Running Out Of Space
FOTO: Getty Images

Comisia Europeană a cerut joi României să închidă, să sigileze şi să ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale, respectând, astfel, o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018, informează executivul comunitar, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

România are la dispoziţie patru luni pentru a remedia situaţia, avertizează executivul comunitar.

Potrivit directivei cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE), statele membre trebuie să recupereze şi să gestioneze deşeurile într-un mod care nu pune în pericol sănătatea umană şi mediul înconjurător. Directiva interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

România era obligată să închidă şi să reabiliteze gropile de gunoi (municipale şi industriale) care nu respectă standardele până la data de 16 iulie 2009. Din cauza progreselor lente, Comisia a decis să aducă această problemă în faţa Curţii de Justiţie a UE în luna februarie 2017. Hotărârea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până acum.

Până în luna ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, sigilarea şi regenerarea restului de 48 de gropi de gunoi nu au fost încă planificate, aprobate sau iniţiate. De aceea, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de notificare formală, după decizia CJUE.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri