Cum a fost descoperită o pagubă de 80 de milioane de euro, pornind de la o simplă percheziție

Data publicării:
bancnote britanice, lire sterline
Români şi moldoveni implicaţi într-una dintre cele mai mari reţele de contrabandă din Europa: în ultimii ani banda de crimă organizată a produs ţigări de 80 de milioane de euro. Foto: DIICOT

Români şi moldoveni implicaţi într-una dintre cele mai mari reţele de contrabandă din Europa: în ultimii ani banda de crimă organizată a produs ţigări de 80 de milioane de euro, arată Oficiul European de Luptă Antifraudă. Mai mulţi contrabandişti care activau în România au fost săltaţi de DIICOT: ei sunt acuzaţi că aprovizionau cu marfă fabrici ilegale de ţigări, înființate în mai multe ţări din Europa. La activităţi au participat şi doi ofiţeri de la Garda Civilă din Spania.

În luna mai a anului trecut, polițiștii de frontieră au găsit mai multe materiale folosite în fabricarea țigărilor, ceea ce le-a trezit suspiciuni. Au început să facă cercetări și au descoperit la scurt timp că au de a face cu o rețea internațională de crimă organizată din care fac parte și cetățeni români și moldoveni.

În Iaşi, poliştii au găsit hale imense în care se aflau zeci de cutii cu etichete, filtre, folii şi hârtie de împachetat. Un volum atât de mare de marfă încât contrabandiştii foloseau un stivuitor.

Materialele erau cumpărate din Ucraina şi Republica Moldova şi apoi transportate în baza unor documente false în ţările unde erau ambalate ţigările: Ungaria, Italia sau Spania.

Gruparea care acţiona în România era în strânsă legătură cu infractori anchetaţi în perioada 2017-2019 de Oficiul European de Anti-Fraudă.

„Membrii grupării au pus în funcțiune pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene fabrici clandestine de producere și ambalare de tigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere prejudiciul se ridică la 80 de milioane de euro”, declară comisarul Georgiana Teodorescu, ofițer la Poliţia de Frontieră.

Pentru a aduna cât mai multe probe, poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut 40 de percheziţii în 11 judeţe. La activităţi au asistat şi doi ofiţeri de la Garda Civilă din Spania, direct intersaţi de identificarea celor care alimentează cetăţeni de-ai lor cu materiale pentru fabricile clandestine din Spania.

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: 50 de persoane care fac parte din această rețea de contrabandă cu țigări sunt vizate de audierile procurorilor DIICOT. Gruparea are ramificații dincolo de granițele României.

Doar patru dintre cei care vor fi audiaţi fac parte din reţeaua care activa pe teritoriul ţării noastre. În paralel, au fost verificări şi în Ungaria şi Italia, unde poliţiştii au găsit mai multe fabrici ilegale de ţigări.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri