Din|interior. România, pe harta pirateriei internaționale

Data publicării:
laptop

Pagubele rezultate din piraterie se ridică la peste 1.700 de miliarde de dolari, cel puţin din câte anunţă reprezentanţii industriilor creative. Acestea sunt doar o parte din cifrele seci ale unui fenomen în continuă creştere. Reporterii emisiuniiDin|interior au făcut o radiografie a fenomenului.

În anul 2011, rata pirateriei de software în România era de 63%, în timp ce media UE era de numai 35%, după cum arată cel mai recent studiu publicat de Business Software Alliance (BSA – The Software Alliance), organizaţia care reprezintă, la nivel mondial, interesele producătorilor din IT.

Aşadar nu este vorba doar de filme şi muzică. Îngrijorarea oamenilor din IT este mai degrabă legată de piratarea produselor software. Motiv pentru care, în ultimii zece ani, giganţi IT ca Microsoft sau Adobe au început o adevărată vânătoare de firme care folosesc software fără licenţă. „Se piratează foarte mult, pot să zic şi nu numai în ţările de margine, ci şi în ţările dezvoltate. Produsele Adobe, în special Photoshop, sunt piratate în întreaga lume. La ora actuală Adobe se află pe undeva la peste 4 miliarde de dolari cifră de afaceri şi estimările noastre arată că pierderea efectivă s-ar ridica la alte câteva miliarde bune”, spune Alexandru Costin, director general Adobe Systems România.

Puţini români îşi dau însă seama că, practic, legea pedepseşte folosirea de produse fără licenţă. Poliția Română a făcut sute de controale.

În urmă cu trei ani, inspectorii de la Garda Financiară au găsit software piratat la o firmă de piese auto din judeţul Ilfov. A fost unul dintre cele câteva sute de dosare penale deschise pentru piraterie pe numele unor oameni de afaceri. „Nu ştiam de acele programe, având în vedere că nu aveam serviciile IT externalizate la momentul respectiv, eram şi ca cifră de afaceri şi structură mult mai mici... Şi, recunosc, n-am acordat importanţa corectă aspectului ăstuia...”, povesteşte patronul firmei anchetate. A plătit o amendă de 5.000 de euro, la vremea respectivă.

Nu numai printre oamenii de afaceri „obişnuiţi” a fost semnalat fenomenul. La începutul acestui an, Parlamentul României a intrat in galeria piraţilor online. Mai precis, deputatul Viorel Blăjuţ a fost găsit cu programe piratate de pe internet instalate pe calculatoarele firmei la care era administrator. „Sincer, eu nu ştiam. Eu ştiam că le-am cumpărat, când am cumpărat calculatoarele, că aveam Office-uri”, a dat un răspuns deputatul.

Deşi autorităţile susţin că duc o luptă permanentă cu pirateria online, România rămâne însă ţara unde ce se fură de pe internet se vinde la colţul străzii. Sau, mai exact, la tarabă, în piaţă. Reporterii emisiunii „Din|interior” au filmat cu o cameră ascunsă cum, în târgul auto din Vitan, Bucureşti, printre piese de schimb şi uleiuri, zeci de pieţari s-au specializat în vânzarea de CD-uri şi DVD-uri.

Industria muzicală, cea mai afectată de piraterie

Potrivit statisticilor făcute la nivel mondial, însă, industria muzicală, în general, este cea mai afectată de fenomen. Reprezentanţii industriei muzicale româneşti vorbesc de sume ameţitoare pierdute. „Am avut prejudicii calculate la peste un milion de euro. N-am recuperat nici 10.000 de euro”, spune Adina Scrioşteanu, director Uniunea Producătorilor de Fonograme din România

Dincolo de riscurile unei anchete penale, autorităţile susţin că şi utilizatorii simpli se expun la riscuri când folosesc site-uri pirat. Matthew Lamberti, un procuror specializat în combaterea infracţiunilor ce privesc proprietatea intelectuală, a făcut, pentru emisiunea „Din|interior” o radiografie a fenomenului, în ţara noastră. „Dacă descarci un film gratuit, îţi poţi infecta calculatorul. Şi poate nu realizezi că aşa ţi-ai infectat calculatorul”, crede Lamberti.

Anul trecut, prevederile Acordului comercial de combatere a contrafacerii, cunoscut ca Tratatul ACTA, au fost contestate prin mişcări de protest în întreaga lume. Printre cei mai importanţi opozanţi ai prevederilor ACTA sunt membrii Partidului Piraţilor - mişcare politică născută în Suedia, care are, în prezent, reprezentanţi în Parlamentul European. Partidul are adepţi şi în România. „Un pirat e un om care vrea să fie liber. E prin natura lui un om absolut normal, care-şi doreşte să trăiască într-o societate cu reguli clare, care nu-i îngrădesc libertăţile”, spune Cristian Bulumac, un tânăr român care lucrează la Bruxelles, şi care, alături de alţi activişti, vrea să înfiinţeze un Partid al Piraţilor şi în România.

Cât de amplu este fenomenul pirateriei online în ţara noastră, aflați duminică, de la 18.30, la emisiunea „Din|interior”, pe Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri