Dosarul furtului de tablouri. Suspecții au ajuns la muzeu din întâmplare

Data publicării:
kunsthal 1

Radu Dogaru și Eugen Darie au mers inițial la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam, se arată în rechizitoriul procurorilor.

„Dogaru Radu, Procop Adrian și Darie Eugen au pus la punct un plan de a căuta locuri publice în care se găsesc bunuri de valoare ce pot fi sustrase și apoi comercializate pe „piața neagră” a operelor de artă”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Nu au găsit însă obiecte de valoare, așa că au mers să viziteze Muzeul Kunsthal, unde se deschidea o expoziție cu peste 150 de tablouri. Tinerii au observat, ulterior, că în sala în care erau expuse tablourile nu erau camere de luat vederi. Au revenit însoțiți de iubite și au petrecut mai multe ore în muzeu, dar au analizat și clădirea din exterior.

„La alegerea tablourilor, inculpații, pe baza informațiilor adunate de pe Internet, au decis să se oprească asupra unor lucrări despre care știau că au autori notorii. (…) În acest sens, cu ocazia vizitei din data de 07.10.2012 inculpații Dogaru Radu și Procop Adrian au hotărât că vor sustrage tablouri de o anumită dimensiune care pot fi cu ușurință transportate”, precizează procurorii.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru și Adrian Procop au deschis o ușă de urgență cu un patent, au mers în sala unde erau tablourile expuse și au smuls șapte tablouri. Furtul a durat doar 2 minute și 48 de secunde, spun anchetatorii.

Operele de artă au fost transportate în două genți de rafie. Cei doi au fost preluați apoi cu mașina de Alexandru Bitu.

„La un moment dat, inculpatul Darie Eugen a oprit autoturismul și a decis să-l lase parcat pe una din străzile centrale din Rotterdam. A luat această hotărâre deoarece pe străzile din zona Muzeului patrulau echipaje de poliție, alarmate de declanșarea sistemului de supraveghere de la Muzeu”, se menționează în rechizitoriu.

Citiți și:

Furtul de tablouri din Rotterdam: Procurorii cer experţilor români să analizeze cenuşa găsită în casa unui suspect

Cei trei au mers pe jos până la locuința lui Radu Dogaru și s-au întors după mașină în dimineața zilei de 16 octombrie 2012. Atunci au și dus gențile cu tablouri în locuința lui Radu Dogaru și le-au pus într-o debara. Ulterior, cei doi au plecat spre Belgia, însă au decis până la urmă să aducă tablourile în România.

Radu Dogaru, Olga Dogaru, Alexandru Bitu, Eugen Darie, Adrian Pricop și Petre Condrat sunt ultimii care au văzut cele șapte picturi, evaluate la peste 200 de milioane de euro, spun polițiștii. Ei ar putea primi pedepese de până la 15 ani de închisoare.

Citiți și:

Cazul tablourilor furate. Stenograme: „Cu acaretele astea, mi-e că ne împotmolim rău”

Presupușii hoți ai tablourilor din Olanda, trimiși în judecată

Rechizitoriu. Tablourile furate din Olanda au fost aduse în perne și arse în sobă

GALERIE FOTO. Imagini cu românii suspectați de furtul tablourilor valoroase, surprinse în muzeul din Rotterdam

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri