Sari la conținut

Elena Udrea, acuzată și de instigare la luare de mită

Noi acuzaţii şi explicaţii de la Elena Udrea. Ea acuzată oficial de astăzi şi de instigare la luare de mită, pe lângă spălare de bani, în dosarul în care este anchetată şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte.

ACTUALIZARE 12.30: Procurorii DNA au suspiciuni legate de modul în care au fost strânşi banii pentru campania prezidenţială din 2009. Spun că Elena Udrea i-ar fi constrâns pe fostul secretar general al ministerului turismului, Gheorghe Nastasia, şi pe fostul prefect de Tulcea, Victor Tarhon, să ceară bani unor oameni de afaceri care aveau contracte cu Turismul. Fostul ministru al Turismului neagă însă acuzaţiile şi consideră că ancheta are alt scop.

Elena Udrea: „Asta e ţinta, să afecteze imaginea lui Traian Băsescu pentru că aici e şi Ioana Băsescu şi e vorba de finanţarea campaniei din 2009, chiar dacă în ce priveşte ultimele acuzaţii e vorba de finanţarea referendumului pentru 300 de parlamentari, nu finanţarea campaniei fostului preşedinte. Acuzaţiile care mi s-au dus sunt cheltuieli făcute pentru promovarea referendumului de reducere a parlamentului. Aşa-mi trebuie dacă vreau să se reducă parlamentul. Dacă rămânea de 600 de parlamentari, n-aveam nicio problemă”.

____________________________________________

La intrarea în sediul DNA, Udrea nu a făcut nicio declarație.

Procurorii DNA au chemat-o să-i comunice că extind cercetările în dosarul în care este anchetată alături de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României. Oamenii legii au suspiciuni asupra modului în care au fost strânşi banii pentru campania prezidenţială din 2009.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii, reamintește Agerpres.

Marți, deputații au aprobat solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de urmărire penală în acest dosar împotriva Elenei Udrea pentru săvârșirea a două infracțiuni de instigare la luare de mită.

În cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și pe Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

Ulterior, procurorii au anunțat că au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

„Pe baza probelor respective a rezultat că Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela, susține DNA.

Conform DNA, Udrea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

De asemenea, anchetatorii notează că, având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Gheorghe Nastasia și coopera cu Victor Tarhon, infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte a fost necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

Procurorii precizează că, în acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.