EXCLUSIV. S. Ghiță, mecanism piramidal pentru fraudă la prezidențiale. Martor: Victor Ponta era la curent

Data publicării:
sebastian ghita - 6842802-Mediafax Foto-Octav Ganea 1

 

Sebastian Ghiţă - FOTO Mediafax

Procurorii au investigat filiera fraudei electorale din Republica Moldova plecând de la declaraţia dată în luna mai de un martor cu identitate protejată.

„Despre acest mod fraudulos de încercare de a câştiga alegerile prezidenţiale pus la punct de Sebastian Ghiţă avea cunoştinţă inclusiv premierul Victor Ponta - candidatul PSD din campania electorală 2014 pentru alegerile prezidenţiale”, se arată în declaraţia martorului.

Acelaşi martor le-a explicat anchetatorilor şi că Sebastian Ghiţă i-a înmânat chiar în sediul PSD din Kiseleff cei 400.000 de euro intermediarului trimis peste Prut să strângă voturile necesare.

Ulterior, intermediarul a cooptat zece coordonatori care, la rândul lor, gestionau 200 de persoane. Fiecare era responsabil să aducă între 50 şi 100 de voturi candidatului social-democrat. Alegătorii care demonstrau că au votat cu Victor Ponta primeau ceasuri, haine sau mâncare. Costul total: 350.000 de euro.

DNA ar fi primit un ajutor nesperat la finalul lunii mai, când prin poştă a primit declaraţia unuia dintre cei angajaţi să strângă voturi pentru Victor Ponta. Acesta le-a trimis procurorilor şi documente care ar fi rămas la biroul de campanie din Chişinău. Unul dintre documente cuprindea calcule, sume de bani, numărul de voturi strânse, iar un expert a stabilit că scrisul i-ar aparţine lui Sebastian Ghiţă.

La dosar au fost depuse şi interceptări ale discuţiilor purtate de Sebastian Ghiţă cu omul de încredere trimis să gestioneze strângerea de voturi.

Sebastian Ghiţă: Nu staţi! Completaţi în continuare listele, convingeţi oamenii, duceţi-le fluturaşi, pliante, mulţumiţi-le că au votat cu noi!

Ioan Petran: Excelenţa Voastră, eu, de duminică, de la ora 9.00, fac asta!

Sebastian Ghiţă: Să nu cedăm frontul!

Ioan Petran: Nu cedăm!

Sebastian Ghiţă: Ştiu!

(Sursa: dosar DNA)

O altă discuţie, considerată relevantă, este purtată de deputat chiar în ziua primului tur al alegerilor, cu un alt lider social-democrat, şeful Consiliului Judeţean Prahova.

Sebastian Ghiţă: Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova!

Mircea Cosma: Te anunţ că am câştigat Breaza!

Sebastian Ghiţă: E, na!

Mircea Cosma: Am câştigat Urlaţi! Urlaţi!

(Sursa: dosar DNA)

Anchetatorii au stabilit inclusiv că Sebastian Ghiţă şi apropiaţii săi ar fi creat o bază de date care cuprindea 20.000 de cetăţeni români din Republica Moldova, cu drept de vot la alegerile prezidenţiale din 2014. 


ACTUALIZARE 17.03. Procurorii au început să cerceteze această presupusă fraudă după ce pe adresa DNA Ploiești a sosit un plic cu informații, trimis din Republica Moldova.

Pentru a susține acuzația de corupere a alegătorilor, procurorii DNA au audiat mai mulți martori și au depus la dosar o serie de interceptări.

Unul dintre martorii audiați la DNA Ploiești le-ar fi relatat procurorilor că Sebastian Ghiță ar fi fost cel care s-a ocupat în mod direct de operațiunea menită să asigure câștigarea alegerilor prezidențiale de candidatul Victor Ponta în Republica Moldova, potrivit unor surse judiciare. Mai mult decât atât, martorul ar fi declarat și că Sebastian Ghiță a fost cel care a achitat costurile acestei operațiuni, deoarece ar fi fost desemnate mai multe persoane care erau puse să strângă numărul suficient de voturi contra unor sume de bani.

Fondurile necesare acestei operațiuni ar fi fost puse la dispoziție de Sebastian Ghiță. Ar fi vorba de 400.000 de euro, bani dați lui Alin Petran, omul trimis în Rebublica Moldova să strângă numărul necesar de voturi.

Banii s-ar fi dat în sediul PSD din Șoseaua Kiseleff, a mai declarat martorul. Despre această operațiune ar fi știut și Victor Ponta.

La dosar există și o serie de interceptări în care Sebastian Ghiță discută cu persoana desemnată să se ocupe de strângerea numărului necesar de voturi în Republica Moldova și se pune la curent cu această operațiune. O altă discuție considerată relevantă de către procurori este purtată de Sebastian Ghiță cu președintele CJ Prahova, în care deputatul relatează faptul că stau foarte bine în sondaje și că vor câștiga alegerile, cel puțin în zona Moldovei.   

„Despre acest mod fraudulos de încercare de a câştiga alegerile prezidenţiale pus la punct de Sebastian Ghiţă, avea cunoştinţă inclusiv premierul Victor Ponta - candidatul PSD din campania electorală 2014 pentru alegerile prezidenţiale”, se arată în declarația martorului.

Interceptări din dosar: 

GHIŢĂ SEBASTIAN – …”Mareşalul a spus: soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!”

COSMA MIRCEA – Da.

GHIŢĂ SEBASTIAN – Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova!

COSMA MIRCEA – E, na!

GHIŢĂ SEBASTIAN – Da. (râde) Vă place de noi, nu?

COSMA MIRCEA – Te anunţ că am câştigat Breaza!


ACTUALIZARE 16.30. Sebastian Ghiţă le cere ajutorul colegilor în conflictul său cu procurorii. El le-a transmis deputaţilor o scrisoare în care îi cere lui Valeriu Zgonea să sesizeze la Curtea Constituţională un conflict între DNA şi Parlament.

Sebastian Ghiță a trimis astăzi o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în care se plânge că anchetatorii au luat o măsură neconstituțională împotriva sa, în condițiile în care procurorii DNA i-au interzis să-și exercite funcția de deputat.

DNA îşi argumentează măsura pe baza unui articol de lege care prevede că o persoană pusă sub control judiciar nu mai are voie să îşi exercite funcţia dacă s-a folosit de ea pentru a încălca legea.

Sebastian Ghiță a fost plasat sub control judiciar și nu are voie să părăsească localitatea. El are domiciliul în Ploiești, așa că nu are voie să se deplaseze la București, unde este sediul Parlamentului.

Potrivit unui raport al al Institutului de Politici Publice, prezența lui Sebastian Ghiță în Camera Deputaților, în perioada decembrie 2012-decembrie 2013, a fost de 27%, pe locul 386 din totalul parlamentarilor. Nu a avut nicio inițiativă legislativă în aceeași perioadă.

ACTUALIZARE 12.05. Acuzaţiile pe care DNA i le aduce lui Sebastian Ghiţă:

În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Probele administrate au relevat două situații relevante pentru măsurile ce vor fi dispuse.

1.În primul rând, în derularea activității infracționale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. și S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcția de deputat pe care o deține din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe șeful U.I.P. să efectueze plăți către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiții de nelegalitate și în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăți, comisionul stabilit pentru traficul de influență exercitat în favoarea agentului economic arătat.

Folosirea ascendentului conferit de funcția de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiță Sebastian Aurelian și adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcție pe șeful U.I.P. și asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în același scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcție a șefului U.I.P.

2.În al doilea rând, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.

Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a candidat și a câștigat un post în Camera Deputaților, o parte din banii „ economisiți” în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiți pentru achiziționarea de pe piața neagră de așa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze.

Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta.
În același registru infracțional, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro”. 

ACTUALIZARE 12.00. „Asupra mea s-a luat o măsură fără să ştiu ce am făcut, probabil pentru a fi umilit, să nu părăsesc Ploieştiul timp de două luni, nu am încălcat cu nimic interdicţia de a părăsi ţara.

VIDEO Declaraţii făcute de Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la DNA Ploieşti

Procurorul Onea a considerat că trebuie să nu părăsesc Ploieştiul, mi-a spus că aşa crede dânsul, că el e procuror şi că drepturile şi libertăţile mele, când se deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi plângerile să le adresez ICCJ.

Azi mi-am dat seama despre ce e vorba în dosar şi pentru că sunt deputat în Parlament, simt că trebuie să lupt cu ce se întâmplă, abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de societate, parlament, partide politice.

Azi mi-am dat seama că acest dosar este o etapă în ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, întrebări, luări la rost, ameninţări, care vizau demisia lui Victor Ponta.

Nu îl pot influenţa pe Victor Ponta să îşi dea demisia când doresc procurorii, nu am această influenţă.

O parte din dosar vizează alegerile prezidenţiale, nu îmi cer scuze că PSD, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului.

Am interdicţie să vorbesc cu Victor Ponta, nu o înţeleg, nu ştiu care e justificarea, şi nu scrie nicăieri de ce nu pot vorbi.

Cred că e un dosar politic care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu îşi dă demisia când vor aceşti oameni, mama, cumnatul, sora, prietenii vor plăti.

Azi a venit rândul meu, al familiei şi al prietenilor mei, absolut toată lumea are sechestru pe conturi, firmele sechestrate, acţiunile sechestrate, până la o sumă nelimitată, aşa se spune în cazul meu.

Am contracte, dovezi, impozite plătite statului, dovezi că acei bani sunt ai mei şi sunt curaţi.

Voi face plângere la procurorul general.

Mi se pare ilegală interzicerea de către un procuror unui ales în funcţie să îşi exercite această atribuţie, trebuie să înţelegem că parlamentarii români, oricât de urât îi arată procurorii, sunt aleşii oamenilor. Este un atentat la democraţie”, a declarat Sebastian Ghiţă.

ACTUALIZARE 9.40. Sebastian Ghiţă a ajuns la DNA Ploieşti.

Ca măsură extraordinară luată de DNA, deputatul nu mai are voie în Parlament, lui fiindu-i interzis să mai exercite funcţia de parlamentar.

VIDEO Declaraţii făcute de Sebastian Ghiţă

DNA îşi argumentează măsura pe baza unui articol de lege care prevede că o persoană pusă sub control judiciar nu mai are voie să îşi exercite funcţia dacă s-a folosit de ea pentru a încălca legea.

Astfel, Sebastian Ghiţă va fi informat că nu mai are voie să intre în contact cu oameni de afaceri sau colegi de-ai lui din Parlament.


Sebastian Ghiţă ar urma să fie acuzat, pe lângă sprijinirea unui grup infracţional organizat, şi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii spun că au noi probe împotriva lui.

Totodată, DNA urmează să extindă sechestrul asupra unor bunuri şi conturi ale lui Sebastian Ghiţă, de sute de milioane de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri