Explicaţii privind anchetarea Codruţei Kovesi. Precizările făcute de şeful Secţiei speciale pentru magistraţi

Data actualizării: Data publicării:
gheorghe stan adina florea ganea inquam 1
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Şeful Secţiei pentru investigarea magistraţilor Gheorghe Stan a declarat joi seară că aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare privind-o pe Codruţa Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public şi a obligaţiei legale de informare.

„Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare privind pe doamna procuror Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public şi a obligaţiei legale de informare.

Niciunul din aceste dosare nu a fost întocmit din sesizarea din oficiu a Secţiei Speciale.

Aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori ale unor plângeri depuse de petenţi”.

Laura Codruţa Kovesi a fost citată din nou, pentru săptămâna viitoare, la Secţia specială de anchetare a magistraţilor pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de către Sebastian Ghiţă. Exact atunci se vor decide în Parlamentul European pașii de urmat în privința numirii șefului Parchetului European.

Exact în ziua de 7 martie, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului – se vor decide următorii paşi de urmat în privinţa numirii procurorului-şef european înainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii.

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a fost audiată pe 15 februarie la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut miercuri 26 voturi miercuri în comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franţa) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obţinut un singur vot. Un vot a fost nul.

Kovesi a câştigat marţi seară şi votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, primind 12 voturi, în vreme ce Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obţinut un singur vot.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri