Fostul director al Microsoft România a fost ridicat de poliţişti, după ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru evaziune

Data publicării:
masina de politie
FOTO: Shutterstock

Fostul director al Microsoft România Călin Tatomir a fost ridicat de poliţiştii din Bucureşti pentru a fi încarcerat, după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Curtea de Apel Bucureşti a admis un apel făcut de Tatomir în acest dosar şi a redus cuantumul pedepsei stabilite iniţial de Tribunal.

Potrivit Poliţiei Capitalei, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale au desfăşurat, joi, o acţiune pentru depistarea persoanelor care se sustrag urmăririi penale sau executării unei măsuri privative de libertate.

”În acest context, în urma activităţilor specifice efectuate, a fost pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de către Tribunalul Bucureşti, astăzi, 8 februarie 2024, pe numele unui bărbat condamnat la 6 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, a arătat sursa citată.

El urmează să fie încarcerat într-un penitenciar.

În acest dosar, care vizează evaziunea fiscală şi spălarea de bani, fostul director general al Microsoft România Călin Tatomir şi alte şase persoane au fost arestate preventiv în iunie 2016. Prejudiciul este de 12 milioane de lei, scrie News.ro.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2007 - 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate cinci (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat", arăta DIICOT.

Liderul grupului ar fi furnizat administratorilor unor societăţi comerciale facturi fiscale în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit, susţineau procurorii.

"Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor", arătau atunci procurorii.

Anchetatorii precizau că, în cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora - imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi.

Joi, Curtea de Apel Bucureşti a luat act de retragerea apelurilor formulate de inculpatul Golumbeanu Cezar Florin li de părţile responsabile civilmente SC CCT SRL şi SC CD Software Consult SRL împotriva sentinţei penale nr. 844 din 3.07.2023 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

Totodată, instanţa a admis apelurile declarate de inculpaţii Arsenie Valeriu Cristian şi Tatomir Cătălin împotriva aceleiaşi sentinţe Tribunalului Bucureşti, a desfiinţat în parte acea sentinţă şi a redus cuantumul pedepsei principale aplicate faţă de inculpatul Arsenie Valeriu Cristian de la 12 ani închisoare la 10 (zece) ani şi 6 (şase) luni închisoare. De asemenea, instantaţ a reţinut aplicarea dispoziţiilor art.75 alin.2 lit.b Cod penal în favoarea inculpatului Tatomir Cătălin şi a redus cuantumul pedepsei principale aplicate faţă de Tatomir de la 9 ani închisoare la 6 (şase) ani închisoare. Curtea de Apel a menţinut în rest dispoziţiile sentinţei penale atacate.

Totodată, instanţa a respins ca nefondate apelurile formulate de inculpaţii Hauser Norbert, Stan Valentin Alexandru, Călinescu Cristian, Constantinescu Vlad, Constantinescu Georgeta, Prisecari Ovidiu, Airinei Marius, Dumitriu Ion Răzvan şi de persoana responsabilă civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL.

Decizia este definitivă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri