„Tunuri” la companiile de stat. Prejudicii de sute de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
loto

Fostul şef al Loteriei, Gheorghe Benea, a scăpat de arestul preventiv. El va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trucarea unei licitaţii. În schimb, şeful Serviciului de achiziţii, Ovidiu Rîpanu, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Cei doi sunt cercetaţi în al patrulea dosar ce vizează fraude la compania de stat.

Loteria Română este una dintre companiile de stat cele mai des întâlnite în dosarele de corupţie, din postura de parte prejudiciată.

"Loteria stă pe un munte de bani și trebuie cheltuiți." Afirmaţia aparţine celui care a condus Serviciul de Achiziţii din compania de stat, acuzat că a direcţionat preferenţial, în 2010, un contract de peste 13 milioane de lei, pentru înlocuirea celor 180 de maşini din parcul auto al Loteriei. Nu ar fi făcut-o însă gratis, acuză procurorii.

În schimbul acestui serviciu, Ovidiu Rîpanu i-a pretins reprezentantului societăţii să îi remită suma de 1.500.000 de lei și patru autovehicule noi, respectiv: un Cadillac, un BMW, un Opel și un Hummer, lăsând să se înțeleagă că banii și autovehiculele sunt și pentru alte persoane din conducerea Companiei Naționale Loteria Română: "Îi rezolv pe toți din conducere!" (sursă: referat de arestare)

Dosarul în care este cercetat şi fostul director general Gheorghe Benea, sub control judiciar, este al patrulea ce vizează fraude la Loteria Română. În total, până acum procurorii au identificat prejudicii ce depăşesc 30 de milioane de lei, prin diverse înţelegeri parafate de societate în ultimii zece ani.

Într-unul singur s-a reuşit, parţial, recuperarea prejudiciului, cel în care omul de afaceri Gheorghe Copos şi un alt fost director al companiei de stat au primit câte patru ani de închisoare.

George Copos, fost finanţator al echipei Rapid: „A fost o experienţă extrem de dură, o experinţă extrem de grea şi o experienţă extrem de dureroasă. Nu o doresc nimănui.”

Reporter - „Cum vedeți acest dosar în care sunteți judecat?”

Nicolae Cristea, fost director general Loteria Română: - „Deocamdată, nu am ce să văd. Dumneavoastră vedeți mai bine.”

Compania Naţională de Căi Ferate este indicată drept "parte vătămată" în mai multe dosare de corupţie. Celebre sunt cele patru deschise pentru fostul director general Mihai Necolaiciuc.

Mihai Necolaiciuc, fost director general CFR: „Sunt cel mai mare escroc al căii ferate, din toate timpurile... hai, e prea departe! Cine putea să ia 111 milioane de euro de la calea ferată? Fără să ştie nimeni până în 2008, când s-a trezit DNA-ul?”

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 10 ani de închisoare, însă hotărârea a fost atacată. Niciun ban nu a fost recuperat până acum.

Deturnări de fonduri destinate construcţiei de drumuri sau autostrăzi fac obiectul a trei dosare, procese în care CNADNR are de recuperat peste un miliard de lei.

Nelu Iordache este acuzat că a prejudiciat o companie de stat cu mai bine de un miliard de lei, prin deturnarea fondurilor europene destinate contruirii autostrăzii Arad-Nădlac. Unul dintre foştii directori ai CNADNR este pus sub acuzare pentru că a reziliat ilegal un contract de trei milioane de lei, de supervizare a lucrărilor la autostrada surpată Sibiu-Orăştie.

CNADNR a recuperat însă peste 20 de milioane de lei, bani cheltuiţi ilegal pentru reabilitarea Transalpina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri